Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. November 15. 13:35, kedd | Helyi

Az energia beszerzésekről és a jövőbeli fejlesztésekről egyeztettek a választókerület polgármesterei

Az energia beszerzésekről és a jövőbeli fejlesztésekről egyeztettek a választókerület polgármesterei

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére november 11-én ismét tanácskoztak a Bács-Kiskun megye 4. választókerületébe tartozó települések vezetői.

A Kiskunfélegyházán tartott megbeszélésen a polgármesterek áttekintették az önkormányzatokat érintő jelenlegi aktualitásokat, emellett tárgyaltak a Magyar Falu Program keretében várható fejlesztési lehetőségekről is.

A találkozó résztvevőit Balla László, Kiskunfélegyháza város alpolgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy jelenleg valamennyi települést közvetlenül érinti a rezsiárak emelkedése, ezért kiemelten fontos, hogy a településvezetők megfogalmazzák kérdéseiket, amelyekre szakmai válaszok érkezzenek. A polgármesteri találkozó révén erre van lehetőség, az önkormányzatokat érintő fontos kérdésekről egyeztetni a kormányzat illetékeseivel.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő megnyitó beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben fegyelmezettségre van szükség, ami a választókerület települései esetében példásan látható. A gazdasági nehézségek mellett a háborús körülményekre is oda kell figyelnie minden polgármesternek, mivel azok is hatással vannak a települések életére.

A polgármesteri összejövetel egyik vendége Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, aki előadásában a Magyar Falu Program eredményeit értékelte. A Kormány a program céljaként a falvak életminőségének javítását határozta meg oly módon, hogy az ösztönözze az embereket a faluban való maradásra. Mint fogalmazott, néhány esztendővel ezelőtt komoly demográfiai kihívás előtt állt számos kistelepülés, romló tendencia fennmaradása esetén évtizedek alatt a legkisebb falvak teljesen elnéptelenedhettek volna. Ennek meggátlása úgy érhető el, ha a falvakban élők életminősége a városokban élők életminőségével vetekszik, a Magyar Falu Program pályázati kiírásai ezt kívánják megalapozni. A program nagy eredménye, hogy a kistelepülésen a népességcsökkenés megállt az előző esztendőkben.

A kormánybiztos kitért a program egyes elemeire. Magánszemélyek lakhatását segíti a Falusi CSOK nyújtotta támogatás, a falvakat összekötő mellékúthálózat fejlesztésére hívták életre a Falusi Útalapot, a kistelepülések vállalkozásait pedig külön pályázati keretből támogatják. Mindezek mellett a kistelepülési önkormányzatok, az egyházak és civil szervezetek is pályázhatnak különböző fejlesztések és programok megvalósítására. Hangsúlyozta: a Falusi Útalap keretében az elmúlt esztendőkben 3000 kilométernyi vidéki mellékút újult meg, a kisboltokat támogató program révén pedig 1400 meglévő falusi bolt újulhatott meg, valamint 100 olyan településen nyílt újra kisbolt, ahol az már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. Feladatának tekinti a kormányzat, hogy ezek a kisboltok a továbbiakban is működhessenek. Több választókerületi polgármester tett javaslatot a programot érintő egyes konkrét esetek orvoslására, illetve javítására, amelyeket meg fognak fontolni az illetékes szakemberek.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a találkozó másik vendége előadásában ismertette a helyi önkormányzatokat érintő kormányzati intézkedéseket, előző esztendőkben végrehajtott változtatásokat. Szó esett az önkormányzati konszolidációról, az állami és önkormányzati hatáskörök rendezéséről, az intézményi gyermekétkeztetés és a szociális tűzifa program eredményeiről, illetve a különböző önkormányzati támogatási formákról és az ukrán menekültek ellátásáról is.

Az önkormányzatok életében jelenleg a legfontosabb kérdés a rezsi kiadások áttekintése. Dukai Miklós ismertette a néhány napja elfogadott új kormányrendeletet a közvilágítás üzemetetése kapcsán, amely lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak arra, hogy a helyi rendeletben állapítsák meg a közvilágítás települési szabályozását. Az energiabeszerzésre különböző lehetőségekről és módozatokról egyeztettek az érintettek, ezenkívül szóba került energiahatékonysági célú beruházások érdekében hitelfelvétel lehetősége is. A közfoglalkoztatás, a háziorvosi ügyeletek rendszere, a járóbeteg szakrendelők jövője, valamint a köztisztviselők bérezése tekintetében is nyújtott tájékoztatást az államtitkár.

A tanácskozás végén Lenkei Róbert megyei önkormányzati képviselő, Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke tájékoztatta a polgármestereket a választókerület településeit érintő egyes jövőbeli programokról.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.