Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. November 11. 09:27, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Az élet magasságai és mélységei

Az élet magasságai és mélységei

Az összes jegy elkelt Pál Ferenc (Feri atya) november 10-én tartott előadására, melynek helyszínéül a Móra Ferenc Művelődési Központ díszterme szolgált.

Ön hogy éli meg az életében zajló eseményeket, történéseket? Minden jóban van valami rossz, avagy minden rosszban van valami jó? Milyen kötődései vannak?

Tudta, hogy a mai kor emberének alig van bármiféle kötődése (nem csak vallási tekintetben véve). Mindezt statisztikai adatok támasztják alá. Például ha későn érkezik haza a férje, Ön mire gondol?

  1. Minden férfi egyforma! Tudtam, hogy ez lesz előbb-utóbb! (Nem bízik a párjában.)
  2. Már nem vagyok neki fontos. Biztos talált jobbat. Valószínűleg rájött, hogy butácska vagyok és talált nálam sokkal különbet. Ó milyen szegény szerencsétlen vagyok. (Önmagában nem bízik.)
  3. Biztos megcsal! Már nem szeret annyira, mint előtte. Kiábrándult belőlem és új kapcsolat után néz. (Nem bízik a kapcsolatban.)
  4. Szegénykém! Biztos valami miatt nem tud telefonálni. Milyen rossz lehet neki, hogy tudja én mennyire aggódom érte és bántja, hogy nem tud felhívni sem. Mit tehetnék? Sütök egy kis palacsintát és meglepem vele. Ó mennyire fog neki örülni, mikor hazaér! (Tökéletes reakció!)

A fenti példákon keresztül Feri atya tökéletesen bemutatta mindazt, ami közül „választhatunk”, hogyan reagáljuk le a dolgokat. Legyen célunk az, hogy az élet mélységeivel és magasságaival úgy találkozzunk, hogy az szívünkben összpontosul és egészséges lélekkel, a realitás talaján maradva éljük meg a felhőtlen boldogság pillanatait. Hisz aki mindig a rosszra, a nyomorúságra gondol, annak az élete tragédia, aki pedig nem törődik semmivel, mindenen csak egyszerűen túllép, kizárólag az élet magasságait próbálja megélni, annak élete komédia. Az egészséges lélekkel bíró ember feladata pedig a kettő közötti arany középút megtalálása. Ilyen és ehhez hasonló témakörben kaphattak válaszokat az érdeklődők a Pál Ferenc előadásán.

Ha valaki még nem ismerné, azok kedvéért pár sorban összefoglalnám Pál Ferenc (Feri atya) életének főbb állomásait. Budapesten született 1966. június 29-én. Gyermekkorára az aktív sportélet volt jellemző, amelynek gyümölcseit később főállású sportolóként kamatoztatta. Volt például a Budapesti Vasasnál, volt válogatott kerettag, mígnem 1987-ben felnőtt magyar magasugró bajnok lett. Pappá 1996. június 15-én szentelték Esztergomban. Ezután előbb Terézvárosban káplánként szolgált, később Rákoskeresztúron, majd ezt követően 2002-től Óbudán plébánosként tevékenykedett. 2005-től a SOTE Mentálhigiéné Intézet munkatársa.

Pál Ferenc sokoldalúsága mellett a papi hivatás életének fő vezérvonala. Pappá szentelését követően heti rendszerességgel tart hittanórákat, előadásokat a fiataloknak pszichológia teológia mentálhigiéné témakörében. Ezek az előadások tematikájukat tekintve, meglehetősen tág érdeklődési körrel rendelkeznek, a személyes lelki egyensúly kérdésein át a családi, közösségi konfliktusoktól, párkapcsolati házassági problémákon át egészen a transzcendenciához fűződő kapcsolat problematikájáig. A legfőbb vonzereje ezen előadásoknak egyrészt az, hogy mindenki talál benne érdekességet és olyan motívumokat, melyek önnön viselkedésére jellemzők, ezáltal a témát magáénak érzi minden hallgató, másrészt bárki részt vehet az előadásokon, nem kell semmi elvárásnak megfelelni, pusztán elég a téma iránt érzett nyitottsága. Pál Ferenc sajátos előadásmódja, mely messze áll a konzervativizmustól, nem csak a katolikus fiatalokat vonzotta maga köré, hanem rövid idő alatt népszerűek lettek minden réteg számára.

Mindezt láthatjuk a városunkban tartott előadáson is, hiszen szék üresen nem maradt a Művelődési Központ dísztermében, az eseményt záró tapsvihar pedig külön magáért beszélt.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.