Városlista
2021. november 29, hétfő - Taksony

Hírek

2012. Február 09. 07:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Az élet keletkezésének titkát rejtheti

Nincs még egy olyan hely a Földön, amely húszmillió évig el volt zárva a külvilágtól.

Hangsúlyozta Lev Szavatjugin, a szentpétervári északi- és déli-sarkvidéki kutatóintézet osztályvezetője annak kapcsán, hogy orosz kutatók több mint két évtizednyi fúrás után elérték az Antarktiszon a Vosztok gigantikus édesvízi tavat, amelyet csaknem négy kilométeres jégréteg zár el a külvilágtól.

Szavatjugin, aki részt vett az expedíció előkészítésében, elmondta, „eredeti” baktériumokat remélnek felfedezni, amelyek révén többet megtudhatnak az élet keletkezéséről a Földön. „Az ismeretlennel készülünk találkozni” – hangoztatta.

A Vosztok-tó elérése élénk érdeklődést váltott ki világszerte, a tudósok reményei szerint a kutatások során olyan életformákat ismerhetnek meg, amelyek még a jégkorszak előtt léteztek. A tó révén arról is elképzelést nyerhetnek, hogy milyenek lehetnek az életfeltételek a Mars sarkvidéki jégsapkái alatt, valamint Jupiter jeges holdján, az Európén. „Látnunk kell, hogy mit rejt a tó, mielőtt űrmissziókat indítanánk az Európére” – magyarázta Szavatjugin.

A projekt mindazonáltal komoly aggodalmakat kelt, sokan úgy vélik, hogy a fúrás során felhasznált 66 tonna síkosító és fagyállóanyag szennyezhette a tavat. Az orosz kutatók szerint azonban a fúrófej csupán könnyedén érintette a felszínt, ráadásul a berendezés által keltett nyomás hatására felcsapódó víz azonnal megfagyott, jégbe zárva a toxikus vegyületeket.

A kutatások decemberben folytatódnak, amikor újra beköszönt az antarktiszi nyár.

„A tó gyökeresen átalakíthatja az életről szóló elképzeléseinket” – hangsúlyozta Waleed Abdalati, a NASA vezető kutatója.

A Vosztok a legnagyobb a hatodik kontinens eddig feltérképezett jégalatti tavai közül. Orosz és brit kutatók fedezték fel 1994-ben a 250 kilométer hosszú és 50 kilométer széles képződményt, amelyet közel négy kilométer vastagságú jégpáncél fed. A mérések során kiderült, hogy a Vosztok-tó körülbelül 12 500 köbkilométer vizet tartalmaz.

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 29. 18:03, hétfő | Belföld

Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató

2021. November 29. 16:07, hétfő | Belföld

Wikonkál: sokan rájöttek az oltás fontosságára

Sokan rájöttek a koronavírus elleni védőoltás fontosságára - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

2021. November 29. 15:27, hétfő | Belföld

Szexuális erőszak kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben

Szexuális erőszak bűntettének kísérlete miatt indult eljárás Szegeden egy török férfival szemben, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2021. November 29. 14:05, hétfő | Belföld

Több ezer elektromos bicikli megvásárlását támogatja a kormány

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot