Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 25. 09:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Az egészség pillérei: lelki harmónia és ideális táplálkozás

Az egészség pillérei: lelki harmónia és ideális táplálkozás

Jobb egy tányér főzelék ott, ahol szeretet van, mint a hízlalt ökör, ahol gyűlölet van.
(Péld 15:17)

Az alábbi bibliai idézet méltán tükrözi a táplálkozás alapjának mibenlétét. A legfőbb kincsünk a lelki békénk és a belső harmónia megteremtésének készsége, melyet rohanó világunkban kezdünk elfelejteni. A táplálkozás pedig csak egy része az egészséges életnek. Azonban már akkor sokat teszünk testi-lelki jólétünkért, ha megfelelő minőségű, egészséges élelemmel tápláljuk testünket.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Éljünk egészségesen! című sorozatának keretei között az Oltalom Alapítvány munkatársa Gyugel Róbert tartott előadást február 23-án (kedden) Állati erőből emberi egészség? címmel.

Az előadás az állati fehérje nélküli étrendet mutatta be. A szép számban megjelent közönség megtudhatta, hogy ugyanolyan finom ételeket lehet készíteni a különböző gabonafélékből, zöldségekből, mint a húsételekből. A témával kapcsolatos könyvek ismertetése mellett az érdeklődők megismerkedhettek a növényi fasírtok készítésének kulisszatitkaival és az előadás végén mindenki meg is kóstolhatta ezeket a finomságokat.
Kutatások támasztják alá, hogy - a fertőző betegségeket és a baleseteket kivéve - a megbetegedések 40%-a a táplálkozással függ össze. Vannak olyanok is, akik szerint inkább 80%-ra tehető ez az arány.

Ezek mindenképpen olyan tényezők, amelyre oda kell figyelnünk. Szokásainkkal ellentétben szükséges volna a régi mondás szerint bőségesen reggelizni. Gondoljunk csak bele! Az autót is használat előtt kell megtankolnunk, akkor a szervezetünktől hogyan várjuk el, hogy tápanyagok nélkül működjön?

A konkrét reggeli táplálékkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, azonban abban mindenki egyetért, hogy hamar és viszonylag hosszan energiát adó ételekkel kell indítani a napot. Ezek a gyümölcsök és a gabonafélék együtt. Ilyen például a müzli, de nem muszáj feltétlenül müzlit fogyasztani, mert a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, kölesből, zabpehelyből készült kásák, kiegészítve gyümölcsökkel, befőttekkel, biztosítják azt, amit a müzli.

Ha valakinek teljesen más volt eddig az étrendje és a váltás nehezen menne, akkor se felejtsen el reggelizni. A nap második étkezés a nap folyamán az ebéd, mely már lehet zöldségalapú is. Ezek az ételek már lassabban és nehezebben emészthetőek mint a gyümölcsök. Kiegészítésként pedig együnk gabonafélékből készült ételeket.

A nap utolsó étkezése a vacsora, melynek nagyon könnyűnek kell lennie sőt, az sem baj, ha elmarad. Éjszaka ugyanis nem fogyasztunk sok energiát, csak ránk rakódna, s a gyomrunk is szeretne pihenni.
Az étkezések között tartsunk 5 órányi szünetet. Közben ne csipegessünk, mivel ez a szokás teremti meg alapját súlyfeleslegünknek. Inkább törekedjünk a rendszeres étkezésre. A napirendjét mindenki maga határozza meg, de az étkezéseket úgy tervezzük, hogy közel egy időben legyenek minden nap. Ez a szokás nagyon sok gondtól megóvhat bennünket. Ha feszültek, ingerültek vagyunk, inkább hagyjunk ki egy étkezést, minthogy ilyen állapotban együnk.

Étkezés után ne igyunk közvetlenül hideg italt. Ez a fogaknak is árthat, és az emésztést is lassítja, zavarja. Inkább étkezés előtt mintegy fél órával igyunk vizet, így biztos, hogy nem leszünk szomjasak.

Előnyünkre válhat, ha megtanulunk teljes őrlésű lisztből kenyeret sütni. Ha ilyen kenyeret fogyasztunk, nagy lépést tettünk az egészséges táplálkozás irányába. A kereskedelemben kapható kenyerek ritkán ütik meg a kívánt szintet. Lehetőleg együnk sok gyümölcsöt és zöldséget nyersen, mert főzés közben sokat veszítenek értékükből.

Az állati zsírok helyett használjunk növényi olajokat a főzéshez. Ezekből se használjunk túl sokat. Intsünk búcsút a szalonnának és a zsíros húsoknak. Ha valaki nem tudja elképzelni étrendjét hús nélkül, akkor próbáljon inkább baromfit, marhahúst és halat fogyasztani, és sertéshúst ne.

A cukor és a só használatánál mindig tartsuk szem előtt a mértékletességet. A túlzott sóbevitel vízvisszatartást, a túlzott cukorbevitel pedig csökkenti a védekezőképességet a betegségekkel szemben és megterheli a hasnyálmirigyet, arról nem is beszélve, hogy hizlal.

A szokás nagy úr, de nem lehetetlen változtatni rajta. Az evés fontos dolog az életünkben. Adjuk meg a módját és tiszteljük meg az elfogyasztott ételt azzal, hogy megterítünk rendesen és leülünk mellé. Ha virágot is teszünk az asztalra, netán gyertyafény mellett étkezünk, akkor a hétköznapokat is ünneppé tudjuk varázsolni úgy, hogy nem került semmibe. Ne feledjük! Az egészség alapját a lelki béke és az egészséges táplálkozás alkotják.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok