Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Március 11. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: KEOL

Az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány

Az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány

Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány.

A kormány 2020. március 11-én az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Ami eddig ismert:

Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából. Kivéve az ezekből érkező magyar állampolgárokat, akiknél pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Ezekből az országokból nem fogadunk és nem indítunk vonatokat, buszokat, repülőket.

Intézménylátogatási tilalmat vezet be a kormány az egyetemeken, csak távoktatás keretében vehető igénybe az egyetemi oktatás a koronavírus elleni védekezés érdekében. Gulyás Gergely szerint ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Jelen pillanatban nem tartja indokoltnak a kormány az iskolák bezárását a koronavírus terjedése miatt, de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fog.

Betiltja a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez a döntés a színházakra, a mozikra és a szórakozóhelyekre is vonatkozik, de a cégekre, munkahelyekre nem. Arról, hogy az egyházakra is érvényes-e a 100 fős korlátozás, még nem döntöttek. Az országgyűlésre viszont nem vonatkozik.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot pedig egy évvel elhalasztják.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek - mondta Gulyás Gergely. Továbbá egy újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy területek, települések lezárása nem került szóba a kormányülésen.

Valamint az is elhangzott, hogy a "közveszéllyel fenyegetés" - újságírói kérdés szerint ez a magyarországi vírushelyzettel kapcsolatos valótlanságok terjesztésére vonatkozott - bűncselekmény és el fognak járni ilyen ügyekben.

(Forrás: KEOL)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.