Városlista
2021. október 24, vasárnap - Salamon

Hírek

2020. Március 11. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: KEOL

Az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány

Az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány

Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az egész ország területére kihirdette a vészhelyzetet a kormány.

A kormány 2020. március 11-én az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Ami eddig ismert:

Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából. Kivéve az ezekből érkező magyar állampolgárokat, akiknél pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Ezekből az országokból nem fogadunk és nem indítunk vonatokat, buszokat, repülőket.

Intézménylátogatási tilalmat vezet be a kormány az egyetemeken, csak távoktatás keretében vehető igénybe az egyetemi oktatás a koronavírus elleni védekezés érdekében. Gulyás Gergely szerint ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Jelen pillanatban nem tartja indokoltnak a kormány az iskolák bezárását a koronavírus terjedése miatt, de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fog.

Betiltja a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez a döntés a színházakra, a mozikra és a szórakozóhelyekre is vonatkozik, de a cégekre, munkahelyekre nem. Arról, hogy az egyházakra is érvényes-e a 100 fős korlátozás, még nem döntöttek. Az országgyűlésre viszont nem vonatkozik.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot pedig egy évvel elhalasztják.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek - mondta Gulyás Gergely. Továbbá egy újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy területek, települések lezárása nem került szóba a kormányülésen.

Valamint az is elhangzott, hogy a "közveszéllyel fenyegetés" - újságírói kérdés szerint ez a magyarországi vírushelyzettel kapcsolatos valótlanságok terjesztésére vonatkozott - bűncselekmény és el fognak járni ilyen ügyekben.

(Forrás: KEOL)

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 23. 21:03, szombat | Helyi

Elhunyt Venczel Vera színművész

Életének 76. évében elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész – tudatta a Vígszínház szombaton az MTI-vel.

2021. Október 23. 19:32, szombat | Helyi

A zeneiskola a városé, a zeneiskola mindenkié

Épületavató hangversenyt tartottak október 22-én a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai a megújult zeneiskola kamaratermében.

2021. Október 23. 15:24, szombat | Helyi

Élni fog a nemzet, mely összetart

E szavak állnak a Hősök parkjában lévő emlékművön, mely előtt koszorúkkal és mécsesekkel hajtottak fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt az október 22-én tartott városi ünnepségen.

2021. Október 23. 10:00, szombat | Helyi

Tudásközpont az emberek életminőségének javításához

A NATURAL HEALTH – Az egészségért a természeti örökség védelmével projekt keretein belül készült egy Tudásközpont.