Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Március 11. 11:59, szerda | Belföld
Forrás: vg.hu

Az egész magyar pénzügyi rendszer stabilitása forog kockán

Az egész magyar pénzügyi rendszer stabilitása forog kockán

Napokon belül a harmadik független brókercégnek sikerült bedőlnie hétfő estére a magyar piacon.

Napokon belül a harmadik független brókercégnek sikerült bedőlnie hétfő estére a magyar piacon: hirtelen kiderült, hogy a Quaestor csoportnál sem volt minden rendben az adatszolgáltatással, sőt, fiktív kötvénykibocsátások történtek, első becslések szerint 150 milliárd forint értékben. Az eredmény: pénzükért sorban álló ügyfelek, idegesen telefonálgató kisbefektetők, egymást követő sajtótájékoztatók.

A kialakult helyzet kezelésében pedig lehetetlen nem észrevenni az apró hiányosságokat. A pénzügyi felügyeleti szerepkört is betöltő jegybank kommunikációjából például eddig nem derült ki, hogy ugyan hány csontváz dőlhet még ki a szekrényből – helyesebben az, hogy több már nem fog –, a Buda-Cash ügy miatt felállított parlamenti vizsgálóbizottság tagjai pedig még hétfőn is azzal voltak elfoglalva, hogy milyen színű kormány idejében történhettek a szóban forgó visszaélések. Mindezzel pedig tényleg sikerülhet elhitetni, hogy akadnak olyan szolgáltatók Magyarországon, amelyek évtizedekig tologathatják a mínuszokat maguk előtt, úgysem biztos, hogy bárki is észreveszi ezt.

Ilyen körülmények között csak azon lehet csodálkozni, hogy nagyobb pánik még nem tört ki a piacon. Az egyszeri kisbefektető ugyanis már azt sem tudja, hogy kinek higgyen, és megbízzon-e továbbra is a befektetési szolgáltatójában, vagy esetleg holnap hajnalban oda is kilátogat a felügyeleti biztos. Ha pedig egyszerre sok kisbefektető bizonytalanodik el, és próbálja meg kivenni a pénzét, megint itt a baj.

Meg kellene tehát végre érteni, hogy momentán az egész magyar pénzügyi rendszer hitelessége és stabilitása forog kockán, és ennek szellemében nyilatkozni, törekedve arra, hogy megnyugodjanak a kedélyek, és fennmaradjon a már így is elég törékennyé véknyult bizalom. És nem azon kéne gondolkodni, hogy melyik egykori PSZÁF-elnököt hívjuk be a következő bizottsági meghallgatásra, hanem azon, hogy hogyan tudjuk tovább javítani a pénzügyi felügyelés hatékonyságát Magyarországon. Mert javítani való az kétségtelenül akad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.