Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 11. 16:07, kedd | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelem

Az eddigi leghosszabb hőségriadó

Az eddigi leghosszabb hőségriadó

A következő napokban sem lesz enyhülés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban is folytatódik az országos kánikula. A napi középhőmérséklet szinte mindenütt 25 fok felett, sokfelé 27-29 fok körül alakul. Ezért az országos tisztifőorvos, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, a korábban kiadott harmadfokú hőségriadót 2015. augusztus 16. (vasárnap) 24.00 óráig meghosszabbítja.

Az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényben lévő hőségriasztást eredetileg 2015. augusztus 5-én 0:00 órától adta ki, amelyet egy alkalommal már meghosszabbított, és egyben harmadfokú, „hőségriadó” szintre emelte. Az időjárás-előrejelzés alapján a kánikula a következő napokban sem enyhül, ezért a hőségriadót az országos tisztifőorvos ismét meghosszabbítja. Ezzel már biztos, hogy a mostani, tizenegy napos lesz az eddig Magyarországon kiadott figyelmeztetések közül a leghosszabb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján jelentős változás hétvégéig nem várható: száraz, napos időre számíthatunk. Szombaton azonban helyenként, vasárnap és hétfőn szórványosan, kedden pedig már többfelé alakulhat ki zápor, zivatar, ezért keddre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság és a hazánkban tartózkodók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.