Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Augusztus 05. 10:49, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Az autóhitelek forintosítása nem sokat segít

Az autóhitelek forintosítása nem sokat segít

Az augusztus 4-ei sajtóértesülések szerint mégiscsak kedvezményes árfolyamon váltaná a kormány forintra az autóhiteleket. Szabályozás nélkül azonban a megoldást máshol kellene keresni.

Több tízmilliós Suzuki közlekedik a fővárosban is – állítják a jogászok, akik szerint a megfelelő szabályozás hiánya miatt az emberek gyakran az eredetileg felvett összeg többszörösét fizetik vissza az autóhiteleknél.

Nem az autóhitelek forintosítására, hanem a hitelszerződések átfogó szabályozására lenne szükség – mondta a hirado.hu-nak Bihari Krisztina ügyvéd. Az autóhitel-szerződések nagy része ugyanis érvénytelen, a szerződések többségéből hiányzik a kockázatfeltáró nyilatkozat. Miként lehet forintosítani egy szabálytalan vagy érvénytelen szerződésen alapuló hitelt? – tette fel a kérdést a jogász.

Az autóhitelek forintosítása nem segítség az adósoknak – vélekedik egy másik ügyvéd, Zoltán Gábor is a hirado.hu-nak. A kormánynak korábban kellett volna beavatkoznia, megszüntetnie a „legalizált uzsorát”- mondta. Ezek az autóhitelek ugyanis rettentően foghíjasok. Az ügyvéd szerint maga az elszámolási eljárás is hibás, és korlátlan visszaélésekre ad lehetőséget.

Bihari Krisztina szerint sem lehet így forintosítani az autóhiteleket, hiszen gyakorlatilag a szerződések 90 százaléka hibás vagy érvénytelen. Visszatörleszteni a jelenlegi árfolyamon most is van lehetőség, a forintosítás maximum az elkövetkező árfolyam-ingadozástól óvja meg az adósokat, de a szabályozáson nem változtat.

Zoltán Gábor éppen a forintosítással járó veszélyekre hívja fel a figyelmet. A küszöbönálló javaslat ugyanis az elhangzott információk alapján önkéntes lesz. Az ügyvéd állítása szerint, ha valaki önként beszáll a forintosításba, "saját sírját ássa meg”, hiszen a forintosításban benne lesz a közvetlen végrehajtás veszélye.

Varga Mihály hétfőn jelentette be, hogy a kormány augusztusban egyeztet a devizaalapú autóhitelek forintosításáról. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy az autó- és a személyi hitelek közvetlenül nem érintik egy lakás fenntartását, mégis közel 30 ezer olyan autóhiteles van, akinek jelzáloghitele is van. Ezért is fontos, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon a kormány; a gazdasági tárca az előterjesztést elkészítette, két változatban javasolja a kormánynak megfontolásra a forintosítást ezen a területen is – tette hozzá. Varga Mihály korábban elmondta, hogy a devizában nyújtott gépjármű- és személyi hitelek állománya közel 300 milliárd forint, a szerződések száma pedig meghaladja a 200 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).