Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 02. 20:48, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz

Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz

Visszaköltözhettek lakásukba a Zala megyei Lovásziban kedd délelőtt azok, akiket a Kerka-patak áradása miatt hétfőn kellett kimenekíteni az otthonukból, míg Dötkön napokig szünetel a buszközlekedés, mert a település egyetlen bekötőútja a Zala folyó áradása miatt felázott. Fejér megyében már nincs járhatatlan út, a 7-est azonban le kellett zárni, mert megcsúszott Fonyódon a magaspart.

Farkas Diána, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt minden lakó visszatérhetett Lovásziban az otthonába. A férfiak éjszaka is a helyszínen maradtak, a gátak építésében és védelmében segítettek, így a helyi iskolában és rokonoknál éjszakázó 14 gyerek és nő délelőtt térhetett haza.

Felázott az út, nem járnak a buszok

A Kerka – amelynek vize egy gátként is szolgáló úton átbukva öntötte el Lovászi egy településrészét – hétfő óta 25 centimétert apadt, a házak így már nincsenek veszélyben – tette hozzá a szóvivő. A katasztrófavédelem azt is közölte: Dötkön, a település egyetlen bekötőútján csütörtökig érvényben marad a 3,5 tonnás súlykorlátozás, amely a menetrend szerinti autóbuszokra is vonatkozik.

Az út alépítménye olyannyira felázott a Zala áradása során, hogy a közútkezelő megítélése szerint egyelőre nem lehet ráengedni a nehezebb gépjárműveket. A buszközlekedés szüneteléséről a zalai kistelepülés polgármestere tájékoztatja a település mintegy hatvan lakóját.

Nincs már árvíz miatt lezárt útszakasz Fejér megyében – ezt már a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte kedden. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint újra megnyitották a közlekedők számára a 8205-ös jelű utat Fehérvárcsurgó és a 81-es főút között. A magas vízállás miatt lezárták Kerkaszentkirályon a Kerka-patak hídját.

A Rábán elsőfokú a készültség

A legfrissebb adatok alapján 16 ezer hektárt borít belvíz Győr-Moson-Sopronban. Több folyószakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a Rábán levonuló árhullám miatt több szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Ugyanakkor a Cuhai- és a Sokoróaljai Bakony-ér hétfő hajnalra tetőzött, és már mindkét vízfolyás apad, utóbbin azonban még folynak a vasárnap megkezdett védekezési munkák. Hozzátette: a megyében másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Rábca mentén és a Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon, elsőfokú pedig a Fertő-tó és a Marcal mentén, valamint a Rába felső szakaszán.

Egyre nagyobb területen van belvíz

Közben a belvízi helyzet tovább romlik, a felső talajrétegek továbbra is nagyon telítettek. Több mint 150 ezer hektár földterület van víz alatt, ebből 9 szakaszon a legmagasabb készültséget rendelték el a szakemberek: a Kapos folyó mentén Dombóvár térségében a Kapos áradása miatt, illetve a lehullott csapadék mennyisége miatt a Kis-Balatonnál és Zala és Békés megyében. Bár az elmúlt 24 órában nem volt jelentős csapadék, több áradó folyó felső szakasza tetőzött, a következő napokra előre jelzett sok eső miatt a Felső-Tisza vízgyűjtőjén tovább emelkedhet a vízszint és a belvízzel elöntött területek nagysága is tovább nőhet – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-hez eljuttatott összesítéséből. E szerint az országban jelenleg 2124 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Elsőfokú a készültség mintegy 1440 kilométeren (Túr, Lónyai-főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura és a Tisza valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak). Összesen 388 kilométeren (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Fehér- és Sebes-Körös, Ipoly) másodfokú, további több mint 293 kilométeres szakaszon (Zagyva, Hortobágy-Berettyó felső szakasz, Fekete- és Kettős-Körös) harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A csapadékos időjárásban felázott talaj miatt Fonyódon megcsúszott a magaspart, veszélyezteti az alatta húzódó 7-es főutat, ezért lezárták a Fonyód és Alsóbélatelep közötti útszakaszt kedden kora délután. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy a rendőrség az arra közlekedőket mellékutakra tereli (a Bartók Béla utca, Szent István utca, Turul utca irányába). A Közútkezelő Nonprofit Zrt. hamarosan kihelyezi a lezárást jelző táblákat.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság később azt közölte: Kaposváron megcsúszott a meredek partoldal, és a lezúduló föld félig betemetett egy melléképületet, Kaposkeresztúron pedig egy családi ház udvarán szakadt be a föld, amelynek nyomán négy méter mély kráter keletkezett

Harmadfokú vízszinten várnak tetőzést a Körösökön

Harmadfokú vízszinten várható a tetőzés a Körösökön Békés megyében – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója kedden az MTI-t. Bak Sándor elmondta: a Fekete- és Fehér-Körös levonuló árhulláma a Kettős-Körösön szerdán tetőzik Békésnél, majd a következő napokban a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Hármas-Körösön Gyománál. A Berettyó tetőzése – szintén harmadfokú szinten – Szeghalomnál csütörtökre várható.

Másodfokú a készültség a Zala alsó szakaszán

Elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala folyó kis-balatoni szakaszán, és a korábban apadásnak induló felső szakaszon is újból emelkedik a vízszint – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden az MTI-vel. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 16 órakor rendelte el a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Zala alsó szakaszán. A folyó vízállása a Zalaapátinál 276 centiméteren állt. A vízügyi szakemberek előrejelzése alapján Zalaapátinál várhatóan szerda hajnalban vagy a reggeli órákban 330 centiméter körüli vízállással tetőzik majd a folyó. A Zala vízgyűjtő területén a kedd hajnali órák óta tartó változó intenzitású csapadék – hó, havas eső és eső – miatt a felső szakaszon is újból emelkedni kezdett a vízszint. Zalalövőnél a kora délután mért 87 centiméteres vízállás délutánra 90 centiméterre emelkedett.

A Balatonnál felkészülnek a Sió-zsilip megnyitására

A Balaton vízszintje az esőzések hatására esetenként napi két centimétert is emelkedik, ezért a Közép-dunántúli Vízügyi igazgatóság szakemberei megkezdték a felkészülést a Sió-zsilip megnyitására, amire április végén, májusban lehet számítani – tájékoztatta a vízügyi igazgatóság vezetője kedden az MTI-t.

Csonki István közölte: a Balaton vízszintje kedden 101 centiméter volt, két centimétert emelkedett az előző nap mért, átlagolt adatokhoz képest. Hasonló gyarapodásra a következő napokban is lehet számítani, mivel a tóba vizet szállító Zala folyón újabb árhullám várható, amit a Kis-Balaton nem tud már tárolni. A Balaton vízgyűjtőjének talaja is telített, vagyis további vízelvezetésre nem képes, így ez a csapadék is a tóba érkezik.

Mivel a Balaton vízszintje elérheti a 110 centiméteres szabályozási maximumot, megkezdődtek az előkészületek a Sió-zsilip megnyitására. Ennek részeként folyik a Siófok belterületén megsérült mederszakasz végleges helyreállításának tervezése. Ha előbb lesz szükség a zsilip megnyitására, akkor a már elkészült ideiglenes terv alapján hajtják végre a mederszakasz helyreállítását.

Három évvel ezelőtt – amikor sokáig nem lehetett megnyitni a Sió-zsilipet a tolnai térség árvíz- és belvízvédelme miatt – rekordot döntött a Balaton vízszintje, évtizedek óta először érte el a 129 centimétert. Ekkor a Kapos Sióba ömlő árhulláma miatt nem tudták a Balaton többletvizét leengedni a Sión, mert az visszaduzzasztást okozott volna. Ehhez hasonló helyzet idén ismét kialakulhat, így a Balaton mélyen fekvő, délnyugati településeinél fel kell készülni a kiöntések megelőzésére homokzsákokkal és szivattyúkkal – ismertette a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár