Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Január 19. 11:58, kedd | Helyi
Forrás: Szerk.

Az Aranyalma Népmesepont online vers- és prózamondó versenyt szervez

Az Aranyalma Népmesepont online vers- és prózamondó versenyt szervez

A Magyar Versmondók Egyesülete és a TEMI Fővárosi Művelődési Háza idén online formában hirdeti meg vers-, prózamondó versenyét és népmese-, népballada előadói találkozóját.

A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú „Regösök húrján...” vers- és prózamondó verseny és a „Táltos világ” népmese és népballada találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A két főszervező magas színvonalú találkozója keretében versenybe hívjuk a gyerekeket és a felnőtteket is.

„REGÖSÖK HÚRJÁN... „vers- és prózamondó verseny

A „Regösök húrján..." vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.

A verseny és a jelentkezés feltételei:

  • A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10-15 éves vers- és prózamondók vehetnek részt egy videofelvétellel, melyet a versmondoversenyek@gmail.com e-mail címre kérünk továbbítani. A levél tárgyában mindenképpen kérjük feltüntetni a pályázó nevét és azt is, hogy melyik Népmese Ponthoz (helységnév) kívánja benyújtani pályázatát. Ezen kívül a pályázathoz kérjük csatolni a jelentkezési lapot, mely a www.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról letölthető.
  • A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük, melyet egy videofelvételen kell rögzíteniük.
  • A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-15 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.
  • A továbbjutók a döntőben is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőben versenyeztek.

„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó

A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. Ennek megfelelően a megmérettetésre hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr próza- és mesemondók jelentkezését várjuk szintén online formában, az alábbi kategóriákban:

  • I. Népmese
  • II. Népballada

A nevezés feltételei:
A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek online formában. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a 10 percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél az elkészült videofelvételen.

Jelentkezési határidő: 2021. április 20.

A versenyekre a megjelölt határidőig lehet jelentkezni, a nevezési lapon, amelyen konkrétan meg kell jelölni, hogy melyik NépmesePontban zajló elődöntőre jelentkezik a versenyző.

A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre:
Kompos-Vincze Nikolett – versmondoversenyek@gmail.com

A felhívás és a jelentkezési lap a www.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról letölthető.

A beérkezett felvételeket nem tesszük nyilvánossá, csak a szakmai zsűri felé továbbítjuk.

A verseny felmenő rendszerű, az online regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, várhatóan május végén.

A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.

A NépmesePontok elérhetőségei, weboldalai: www.nepmesepont.hu

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet végett, az aktuális szabályozásokat betartva fogjuk megrendezni az országos gálát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.