Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Május 12. 09:03, kedd | Bulvár
Forrás: D.A.S.

Az apának is jár "szülési szabadság"

Az apának is jár

A hatályos munkajog rendelkezések egy részével szinte mindenki tisztában van, így azzal is, hogy egy állapotos nőt a szülést megelőzően, illetve azt követően szülési szabadság illeti meg.

A hatályos munkajog rendelkezések egy részével szinte mindenki tisztában van, így azzal is, hogy egy állapotos nőt a szülést megelőzően, illetve azt követően szülési szabadság illeti meg. De azt is tudjuk-e, hogy ilyenkor az édesapáknak milyen kedvezmény jár?

Egy kisgyermek érkezése az egész család által várt, szeretetteljes esemény, mely sok örömöt, boldogságot és persze számtalan kihívást, feladatot is jelent. A szülést követően van talán az édesanyáknak a legnagyobb szükségük arra a segítségre, melyet kizárólag az édesapák nyújthatnak és ez az időszak az édesapa és a gyermek közötti kötődés kialakulása szempontjából is meghatározó.

A családi élet ezen kiemelkedő jelentőséggel bíró pillanatainak - legyen szó akár az első, akár sokadik gyermek érkezéséről - fontosságát a jogalkotó is felismerte, amikor akként rendelkezett, hogy gyermek születése estén az édesapákat illesse meg pótszabadság.

A gyermek születését követően az édesapák által igénybe vehető ezen szabadságnak a mértéke egy gyermek születése esetén öt, ikergyermekek - függetlenül az ikrek számától - esetén pedig hét munkanap. Ezt a szabadságot a gyermek születésekor, legkésőbb a születést követő második hónap végéig lehet igénybe venni.

Azt, hogy pontosan mikor is jönnek legjobbkor ezek a plusz szabadnapok, a megadott időtartamon belül a munkavállaló maga döntheti el. Így figyelemmel lehet arra, mi a legjobb az édesanyának, a babának, a családnak. A törvény rendelése szerint ezt a szabadságot ugyanis a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni, azokról a munkáltató egyoldalúan nem rendelkezhet.

Jó, ha tudjuk, hogy ezek a szabadnapok akkor is megilletik az édesapát, ha a gyermek halva születik vagy meghal, hiszen egy ilyen nehéz időszakban talán még inkább szüksége van egy édesapának arra, hogy néhány napra mentesüljön legalább a munkával járó terhek alól.

Fontos az is, hogy a jogszabály szövege alapján ez a kedvezmény az édesapákat csak saját gyermekük, illetőleg gyermekeik születése esetén illeti meg.

A fenti szabályokat a munka törvénykönyve, a közalkalmazottakról és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvények is tartalmazzák. Így a közszférában dolgozók ugyanúgy élhetnek a fenti lehetőségekkel, mint a versenyszférában munkát vállalók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.