Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 31. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Az anyóssal való együttélés hatása

Az anyóssal való együttélés hatása

Kevesebb gyermeket szülnek a nők, ha anyjukkal vagy anyósukkal élnek egy háztartásban - állapította meg egy kutatás.

Fenyegetőek a termékeny nagymamák
Kevesebb gyerek születik azokban a családokban, amelyek egy háztartásban élnek a nő vagy a férfi anyjával. Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentenek "konkurenciát", amely "elnyomja" a nők termékenységét - olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.

A nagymamák támogatják?
Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban élő - többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában - 2,5 millió, 15-34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él - édesanyja és az anyósa nélkül.

Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy mivel a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők velük élve több gyermeket szülnek. Kiderült azonban, hogy nem így van. Mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét - állapították meg a kutatók. Bár korábban szülik meg első gyereküket, hamar beérik őket azok a nők, akik csak férjükkel élnek egy háztartásban. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor - mondta Fieder.

A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött. Az egyik a szaporodási konkurencia. "Ez elsősorban azon esetek adataiban mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra" - mondta el az antropológus. A másik lehetséges ok a konkurencia az anyagi javak elosztásában, ami a kutatók szerint azért valószínű, mert elemzésük számos fejlődő ország adatait is tartalmazza.

A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék); anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban pedig Irakban (53 százalék) éltek együtt. Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél édesanyja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).