Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Október 04. 14:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Az anyatej fontosságáról szóltak

Az anyatej fontosságáról szóltak

Az Anyatej Világnapja alkalmából kibővített Betűbölcsi keretei között várták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A szakértők egyöntetűen azt vallják, hogy modern világunk egyre nagyobb technikai vívmányai ellenére is még mindig a legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára az anyatej. A kisgyermek számára a születés pillanatától kezdve legalább fél éves koráig ez az a forrás, ahonnan egészségéhez, jó közérzetéhez és megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat, ásványokat magához veheti. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérései alátámasztják azt a tényt, hogy az anyatej egyes esetekben a túlélés kulcsa a gyermek számára, hiszen évente egymillió gyermek életét menthetné meg, ha az első órában anyatejhez jutna. A szülés után termelődő előtej kiváltképp gazdag azokban az anyagokban, amelyek az anyaméh biztonságából kilépő kisbabát megóvják a külvilág ismeretlen kórokozóival szemben. Az előtej közvetlen a szülés előtti hetekben termelődik az édesanya emlőjében, s noha mennyisége csupán néhány kiskanálnyi, az újszülött csecsemőnek az éppen elegendő. Természetesen ezt követően is addig érdemes folytatni az anyatejes táplálást amíg csak lehet, mert a megfelelő immunrendszer kialakulásához és a gyermek egészséges fejlődéséhez szükséges anyagokat az anyatej természetes formában tartalmazza.

A Kiskunfélegyházi Védőnők Szolgálata több mint 20 éve, minden év őszén a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban tartja az Anyatej Világnapjának rendezvényét.
„Sajnos korunkban a mesterséges dolgoknak nagyobb a propagandája, ezért kell minden lehetőséget megragadni arra, hogy ösztönözzük az anyukákat az anyatejes táplálásra. Nehéz eligazodni a sok reklám között emberként is, nemhogy édesanyaként. Nekünk védőnőként segítenünk kell a választásban olyan formán, hogy elmondjuk az anyatej egészségmegőrző és sok egyéb pozitív hatását a kismamák számára.” – mondta el Tarjányi Gabriella a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat elnöke a rendezvény kapcsán.

Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntését követően Dr. Sinkó Melinda szoptatási tanácsadó, majd Szedlacsek Katalin zenepedagógus bemutató foglalkozást tartott kisgyermekes anyukáknak. Ezt követően Feketéné Prikkel Andrea és Csenki Lívia édesanyák a babahordozók használatát bemutató előadással színesítették a programok sorát.

S amíg az anyukák és apukák érdekes információkat tudtak meg az előadóktól, addig a gyerekek játszósarokban szórakozhattak.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.