Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Október 02. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Az anyatej a természetes védelem

Az anyatej a természetes védelem

E témában tartott előadást dr. Sinkó Melinda az Anyatej Világnapjának rendezvényén a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban október 1-jén.

Az Anyatej Világnapja alkalmából kibővített Betűbölcsi keretében várták a témában érdekelteket a Petőfi Sándor Városi Könyvtár nagytermében, ahol Bánki-Horváth Mihályné igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket.

Ezt követően dr. Sinkó Melinda orvos, szoptatási tanácsadó tartott előadást, melyből megtudhattuk, hogy az anyatej a legoptimálisabb táplálék a kisbabák számára. Igaz, hogy már nagyon jó minőségű mesterséges táplálékok vannak, egyre inkább fejlődik a tápszerek összetétele, próbálják még inkább a kisgyermek igényeihez igazítani, mégsem sikerült eddig még olyan mesterséges táplálékot előállítani, ami egyenértékű lenne az anyatejjel.
Az anyatej összetétele napról-napra változik igazodva a gyermek korához, sőt napszakonként is más. Mindez pontosan megfelel a kisbaba fejlődési igényeihez. Az anyatej olyan anyagokat is tartalmaz, mely az idegrendszerhez pl. a szem éréséhez nélkülözhetetlenek és ezek nem fordulnak elő pl. a tehéntejben.
Ezért nagyon fontos, hogy minden kisgyermek hozzájuthasson ehhez a tökéletes táplálékhoz. Tanácsadóink ezért mindenben támogatják a kismamákat, de az is fontos, hogy az anyukák motiváltak legyenek, tudják miért fontos ez.
Az előadó amerikai és svéd kutatásokkal támasztotta alá az elhangzottakat. Így például azt is, hogy minél kisebb a csecsemő, annál fontosabb az anyatejes táplálás. Az előtej például védőoltásként funkciónál, hatalmas mennyiségű ellenanyagot tartalmaz, szinte bevonja a bélrendszert ezáltal is védve a kisbabát. Maga a szoptatás is kapcsolódik a védelmi mechanizmus kialakulásához, hiszen a kisbaba elsőként az anyuka baktériumaival lép kapcsolatba. A gyermek védelmi rendszere így fokozatosan alakul ki. A kutatási eredmények azt is alátámasztják, hogy az anyatejjel táplált gyermekek nemcsak csecsemő korban ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hanem felnőtt korukban is kevésbé alakul ki nálunk anyagcsere-betegség, magas vércukor, magas vérnyomás betegség. Sőt a szoptató anyukáknál is kimutatható a nagyobb ellenálló képesség ezen, betegségekkel, sőt az emlő- és petefészek rákkal szemben is.
Gyakran előfordul, hogy az anyukák a szülésig készülnek, utána pedig úgy gondolják minden magától fog menni. Azonban a szoptatásra is készülni kell. Erre nagyon jó lehetőséget nyújt az internet, ahol rendkívül hasznos oldalakat és videofilmeket lehet találni, de a könyvtárban működő Baba-mama klubban is lehet tapasztalatot gyűjteni és tanulni erről a különböző füzetekből, olvasmányokból és előadóktól.

Az érdekes és hasznos tudnivalókban gazdag előadás után Horváth Kata jógatréner beszélt a kismamáknak találan legoptimálisabb mozgásformájáról, a jógáról.

- Kétgyermekes édesanyaként fontosnak tartom, hogy legyen egy mozgással egybekötött anyatársi közösség Kiskunfélegyházán, ami valóban segít az anyaságra való felkészülésben és a babával kialakítható érzelmi kapcsolatban. Azért szeretném megvalósítani ezeket a jóga foglalkozásokat, hogy könnyebbé tegyem a kismamáknak azt, hogy megtalálják egymást, ha segytségre szorulnak, és bízom benne. hogy barátságok is kovácsolódnak az órai találkozásoknak köszönhetően. Azt gondolom, hogy az anyukák nagyon jól tudják "tartani egymásban a lelket".

Szeretnék hozzátenni valami pluszt a várandósságuk idejéhez és a kisbabás és nagybabás időszakukhoz...ahol-valljuk be- sokan egyedül maradnak gondjaikkal vagy legalábbis így élik meg. Remélem sikerül egy összetartó édesanyai közösséget formálnom és ápolnom velük közösen - nyilatkozta lapunknak az előadó.

A kellemes hangulatú délelőttön míg az anyukák hasznos információkat gyűjtöttek, addig apróságaik a játszósarokban huncutkodtak és ismerkedtek egymással. A rendezvény végén pedig mindenkit harapnivalóval és szomjoltóval kínáltak a szervezők: Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.