Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Június 29. 09:11, szerda | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul

Az alkotás élménye által a lélek is felszabadul

A kézművesség újra reneszánszát éli hazánkban.

Talán ma már sokkal jobban értékeljük azokat a termékeket, amiket saját magunk készítünk, hiszen érezzük, tapasztaljuk, hogy milyen sok munka és szeretet van egy-egy tárgy elkészítésében.

Tiszaalpáron Gergely Ramóna népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere vezetésével közel tíz éve rendeznek kézműves tábort a környék gyermekeinek és fiataljainak. A múltból táplálkozva, a jelenben élve a jövőért – ezzel a mottóval indult útnak évekkel ezelőtt a tábor, ahol azóta minden éveben az érdeklődők megismerkedhetnek a kézművesség szépségeivel, kipróbálhatják a népi kézművesség különböző ágait.

A Kárpát-medence Népművészetéért Egyesület idei nyári táborának első turnusán közel 20 környékbeli fiatal vett részt. Ezen a héten népi iparművészek vezetésével az ötvös foglalkozás, a kosárfonás, a fafaragás, a nemezelés, és a fazekasság rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket.

Készültek itt saját készítésű játékok és használati tárgyak is, amiket jó esetben a gyerekek gyermekei és unokái is használhatnak majd – mondta el Gergely Ramóna, majd hozzátette, hogy az itt készült tárgyak nem csupán tartósak, de a készítőjük és a használóik számára is nagyon értékesek. Nem mellesleg a készítés során a lélek is felszabadul, hiszen a kreatív munka, az alkotás öröme jótékony hatása közismert.

Büszkék lehetünk arra is, hogy a magyar nemzet sokszínű népművészeti hagyománnyal rendelkezik. Ezt nem felejthetjük el, ezt a hagyományt éltetni kell! – tette hozzá a népi iparművész.

A következő táborba, ami július 18-án indul, még lehet jelentkezni. Itt a foglalkozások köre a néptánc és a tojásírás alapjainak megismertetésével bővül.

Nyitófotó: Vincze József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)