Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 11. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Az a legjobb fényképezőgép, amelyik éppen nálunk van

Az a legjobb fényképezőgép, amelyik éppen nálunk van

A meghatározás ugyan jókora frázis, de igaz: tavaly a képek 85 százaléka már mobillal készült.

Az egyik legnépszerűbb, közel 75 millió fotós által használt fényképmegosztó oldalra, a Flickr-re feltöltött képek 50 százalékát már telefonnal lőtték, miközben csupán a képek 33 százaléka készült tükörreflexes fényképezőgéppel.

A jelenleg körvonalazódó trend várhatóan a jövőben is folytatódik, becslések szerint 2020-ra már évente 1,4 billió digitális fotót készítünk majd.

A népszerű magyar fotós, Nánási Pál Samasung Galaxy S9+ mobillal fotóz a hétköznapokban. Okostelefonos tanácsai:

Óvatosan a szelfikkel, mondja Nánási

Az emberek életük során átlagosan 25 000 szelfit készítene. A szelfi tehát kétségtelenül népszerű, ám igencsak kényes műfaj. Fontos, hogy sohase alulról fotózzuk magunkat, a készüléket tartsuk homlokmagasságba vagy még feljebb.

Emeljük meg az állunkat, ezzel eltüntethetjük a tokát, és a kattintás pillanatában ne magunkat figyeljük a kijelzőn, hanem nézzünk egyenesen a kamerába! A fény szemből, kicsit magasabbról érkezzen, ügyeljünk arra, hogy semmiképp ne világítson a fényforrás a szemünkbe, kerüljük a közvetlen, éles napfényt, és ne álljunk a fényforrás alá.

Az ételfotózás sem egyszerű

A Samsung 2018-as felmérése szerint az európaiak 20 százaléka kifejezetten szívesen posztol az általa elkészített finomságokról a saját közösségi média felületein. Ha ínycsiklandozó ételfotókat szeretnénk készíteni, ügyeljünk a színek harmóniájára.

A háttérként szolgáló felület (a tányér, az asztalterítő) a középpontban álló étel színeinek komplementere legyen, de a fotózott fogások semmiképpen ne olvadjanak bele a háttérbe.

Erre figyeljünk képszerkesztéskor

A telefonokkal készített fotók a hétköznapi pillanatokat örökítik meg, egy-egy erős filter ezek hangulatát jelentősen módosítja. Ne használjunk intenzív effekteket, elegendő, ha a színeken és a kontraszton állítunk.

A képek készítésekor ne zoomoljunk, inkább utólag vágjuk ki a képet. Ezen műveletek elvégzéséhez nincs szükség drága applikációkra sem, a gyárilag telepített képszerkesztő alkalmazásokkal is kivitelezhetők a módosítások. De mindig mentsük el az eredeti fotót, így ha a szerkesztés után nem tetszik a végeredmény, visszatérhetünk az eredetihez.

Címkék: fotó, fotózás, szelfi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.