Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Október 20. 13:34, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek városunkban

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek városunkban

Ma (október 20-án) Kiskunfélegyházán ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.

Az ünnepségnek a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium adott otthont, ahol Keresztes Tünde kulturális referens köszöntötte a megjelenteket, majd megkérte Rokolya Csabát, az iskola igazgatóját, hogy ossza meg gondolatait az emlékezőkkel.

- Az 1956-os forradalom egy, a szovjet elnyomásba belefáradt erős nemzet demokrácia iránti vágyából nőtt ki. Fiatal nők és férfiak, diákok, tömegek követelték, hogy vonják vissza a szovjet csapatokat, hogy demokratizálják a rendszert és a kormány legyen sokkal függetlenebb a szovjet befolyás alól. Ezek az erőfeszítések az 1956. október 23-i tüntetésekben csúcsosodtak ki, amit a kommunista párt fenyegetésként élt meg és ezért azt erőszakkal leverte. Több ezer ember halt meg, ezreket börtönöztek be és közel kettőszázezer magyar menekült el hazánkból. A forradalom hosszú évtizedeken át egy olyan pontja volt a magyar történelemnek, amelyről nem lehetett méltóképpen megemlékezni. Az emberek által hozott áldozatok azonban az évtizedek elteltével is világosan jelezték a magyarok hazaszeretetét, a demokratikus berendezkedés és a szabadság iránti vágyukat. Ma ebben a szebb jövőben szabadon emlékezhetünk vissza az akkori eseményekre, a forradalom résztvevőire, hőseire – mondta Rokolya Csaba.

Az ünnepség további részében az iskola 9/C. osztályos tanulóinak megemlékező műsorát láthatták a megjelentek.

Az esemény zárásaként a megemlékezők a Hősök Parkjában az 1956-os emlékműnél, majd a polgármesteri hivatal aulájában, Czakó József örökös polgármester emléktáblájánál helyezték el tiszteletük koszorúit és virágait.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)