Városlista
2021. október 15, péntek - Teréz

Hírek

2013. Március 28. 17:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében.

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében. A megnyitót követően a diákok mutatták be a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenau-ba érkező magyar zsidó transzportokat ábrázoló képeket az érdeklődőknek. A kiállítás Félegyháza egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat is tartalmaz.

Két SS-tiszt 1944 májusában kapott engedélyt arra, hogy végigfotózza egy Kárpátaljáról származó zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a vagyontárgyak elkobzását, egészen a gázkamrák előtt kígyózó sorokig. A papírképeket később a tábor felszabadításakor egy túlélő, az akkor 17 éves, csonttá fogyott, ruháért kutató Jákob Lili találta meg egy törülközőbe csavarva. A fotókon ott voltak akkor már rég halott családtagjai, többek között két kisöccse is, akik a fényképezés után tíz perccel már nem éltek. Az album Amerikába került, s onnan indult világ körüli útjára egyedülálló vándorkiállításként. A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási program célja, hogy a holokauszt helyi történetének bemutatása révén személyessé és közvetlenné tegye a vészkorszak tragédiájára való emlékezést.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 15. 13:24, péntek | Helyi

Horgászboltba tört be a zsályakereskedő

2021. Október 15. 11:58, péntek | Helyi

Megyei bajnokok a József Attila Általános Iskola asztaliteniszezői

Régen látott sikert értek el a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola diákjai a Diákolimpia Megyei Asztalitenisz döntőjén.

2021. Október 15. 11:54, péntek | Helyi

Régi zene - iskola új köntösben

Épület avató hangverseny lesz a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. október 22-én 17 órakor a művészeti iskola tanáraival az I. emeleti Koncertteremben.

2021. Október 15. 11:17, péntek | Helyi

Lakótelepi Futónapot tartott a Darvas Iskola

A Kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola október 13-án rendezte meg hagyományos lakótelepi futónapját.