Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Március 28. 17:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében.

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében. A megnyitót követően a diákok mutatták be a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenau-ba érkező magyar zsidó transzportokat ábrázoló képeket az érdeklődőknek. A kiállítás Félegyháza egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat is tartalmaz.

Két SS-tiszt 1944 májusában kapott engedélyt arra, hogy végigfotózza egy Kárpátaljáról származó zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a vagyontárgyak elkobzását, egészen a gázkamrák előtt kígyózó sorokig. A papírképeket később a tábor felszabadításakor egy túlélő, az akkor 17 éves, csonttá fogyott, ruháért kutató Jákob Lili találta meg egy törülközőbe csavarva. A fotókon ott voltak akkor már rég halott családtagjai, többek között két kisöccse is, akik a fényképezés után tíz perccel már nem éltek. Az album Amerikába került, s onnan indult világ körüli útjára egyedülálló vándorkiállításként. A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási program célja, hogy a holokauszt helyi történetének bemutatása révén személyessé és közvetlenné tegye a vészkorszak tragédiájára való emlékezést.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.