Városlista
2020. június 3, szerda - Klotild

Hírek

2013. Március 28. 17:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

Auschwitz Album a Kiskun Múzeumban

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében.

„Róluk, nekünk, nélkülük” címmel nyílt vándorkiállítás március 26-án a Kiskun Múzeumban az intézmény és a Móra Ferenc Gimnázium közös szervezésében. A megnyitót követően a diákok mutatták be a Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenau-ba érkező magyar zsidó transzportokat ábrázoló képeket az érdeklődőknek. A kiállítás Félegyháza egykori zsidó közösségének sorsáról tanúskodó dokumentumokat, fotókat is tartalmaz.

Két SS-tiszt 1944 májusában kapott engedélyt arra, hogy végigfotózza egy Kárpátaljáról származó zsidó transzport érkezését, a szelekciót, a vagyontárgyak elkobzását, egészen a gázkamrák előtt kígyózó sorokig. A papírképeket később a tábor felszabadításakor egy túlélő, az akkor 17 éves, csonttá fogyott, ruháért kutató Jákob Lili találta meg egy törülközőbe csavarva. A fotókon ott voltak akkor már rég halott családtagjai, többek között két kisöccse is, akik a fényképezés után tíz perccel már nem éltek. Az album Amerikába került, s onnan indult világ körüli útjára egyedülálló vándorkiállításként. A kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási program célja, hogy a holokauszt helyi történetének bemutatása révén személyessé és közvetlenné tegye a vészkorszak tragédiájára való emlékezést.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 02. 12:54, kedd | Helyi

Újabb katonai középiskolák jöhetnek, a sorkatonaság azonban még nem téma

Akár tíz honvédelmi középiskola, kollégium is működhet a közeljövőben, de a kötelező sorkatonaság most nincs napirenden - tudta meg a Népszava.

2020. Június 02. 11:40, kedd | Helyi

A szomjoltó mellé ínycsiklandó hamburgerrel is szolgálnak az Ágyúban

Majd egy éve nyitotta meg kapuit az Ágyú Kézműves Sörgaléria a Rocktár mellett és azóta is városunk közkedvelt szórakozóhelye.

2020. Június 02. 09:09, kedd | Helyi

Június 5-ére tervezik a strand nyitását

Június 5-ével megnyithat a Félegyházi Termál Parkfürdő strand részlege, azonban ez az időjárási viszonyok függvényében változhat.

2020. Június 02. 08:17, kedd | Helyi

Újraindulnak a szűrővizsgálatok

Több tízezer elmaradt szűrővizsgálatot kell bepótolni a következő hetekben.