Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Február 14. 17:00, szombat | Életmód
Forrás: Szabadföld

Átvilágítva

Átvilágítva

Válaszadásra dr. Rudas Gábort, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetőjét kértük fel.

Vizsgálatra várva fokozhatja a beteg bizonytalanságát, hogy nem tudja pontosan, milyen képalkotó berendezéssel derítik ki a baját, s mi a rizikója? Válaszadásra dr. Rudas Gábort, a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpont vezetőjét kértük fel.

A röntgenkészülék a tüdő, a csontrendszer, az emlő, illetve a hasi szervek, a vese vizsgálatakor használatos. A végtagok törését, ficamát,az ízületek elváltozását is ezzel nézik meg. Mivel némi sugárterheléssel jár, ezért nem ismételhető túl gyakran. A magzatot is veszélyeztetheti.
Elsőként a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórházban vezetik be a vénaszkenner használatát. A testtel nem érintkező, infravörös fénnyel működő készülék a bőr felületén megjeleníti a vénákat, csökkentve ezzel a vérvétellel, az infúzióval, az intravénás injekciók beadásával járó kellemetlenségeket. A magyar fejlesztésű szkenner ötmillió ponton azonosítja a személyt az érfal mintázatáról. Az FTC szurkolói – nem kis bosszúságukra – már az ősszel kipróbálhatták, ugyanis ilyen, egyenként 2,5 millió forintba kerülő készülékeket telepítettek a Fradi futballstadionjának kapuiba a nézők azonosításához. A focirajongók most a közösségi oldalukon jelezték: javasolják, hogy a stadionban található vénaszkennerek is kerüljenek inkább a kórházakba, ahol sokkal nagyobb szükség van rájuk.

Az UH- (ultrahang) készülék hanghullámokat bocsát ki, melyek visszaverődve információt adnak a vizsgált szövetekről. Ezzel mozgás közben is szemlélhető a szervezet. A has és a kismedence szervei, a szív, az emlő, a nyaki és végtagi erek állapotának felderítésénél, a nőgyógyászati és urológiai gondok diagnosztizálásánál is jó hasznát veszik.

A CT (komputertomográf) elsősorban a mellkasi szervek – például a tüdő, szív – vizsgálatakor és daganatos betegség gyanúja esetén használatos, továbbá az arckoponya, orrmelléküregek állapotát derítik fel vele, de alkalmazzák az érszűkület megállapítására is. Előnye, hogy a röntgennél kisebb sugárterhelést jelent. Gyerekeknél és terhesség idején azonban csak igen indokolt esetben vetik be.

Az MR- (mágneses rezonancia) vizsgálat nem jár sugárterheléssel. Bizonyos betegségek – például a limfómák – esetében pontosabb eredményt ad, kimutatja az élő tumorsejteket. Eddig döntően a szélütést is CT-vel vizsgálták – mert több CT-készülék áll rendelkezésre –, de MR-rel pár perc alatt sokkal több információt kaphat az orvos. Előnye, hogy a veseelégtelenség vizsgálatakor nincs szükség a vesét terhelő kontrasztanyag beadására. Az MR pár perc alatt kiadja az eredményt. Használatának csak az szab határt, hogy viszonylag kevés az ilyen készülék az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.