Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 20 ezer forintot költenek ajándékokra a családok

Átlagosan 20 ezer forintot költenek ajándékokra a családok

A közvélemény-kutatások és a kereskedelmi szervezetek becslése szerint is szegényebb lesz az idei karácsony, családonként átlagosan 20 ezer forint körül várható az ajándékokra szánt összeg. Ezért nyitják a boltok egyre korábban a karácsonyi szezont, így remélik, hogy hosszabb idő alatt az apróbb tételekből is összejön ugyanaz a forgalom.

A hír kapcsán Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach elmondta, a felmérések szerint egy hat-hét fős családban egy főre nem jut több 3333 forintnál, ami a mai árviszonyok mellett nem sok mindenre elég.

Mit lehet tenni, hogy mégse legyen szegény a karácsony? A szakértő több megoldást is javasol, de a módszereket érdemes szerinte kombinálni is:

- Mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! – ne novemberben kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése.

- A tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az ésszerű anyagi kereteket!
Állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.

- Ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! – a vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is.

- Készítsünk saját kezűleg ajándékokat! – sokan vannak, akik ügyes kezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése.

- Adjunk pénzt ajándékba! – a legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt – állítja Himer Csilla. Ha ugyanis a megajándékozottnak van egy határozott és nagyon vágyott célja van, de ennek egyelőre anyagi akadályai vannak, akkor a pénzt nyugodt lelkiismerettel lehet úgy átnyújtani neki a karácsonyfa előtt, hogy ezzel fejezzük ki a feltétel nélküli és lehetőségeink szerinti támogatásunkat a cél megvalósítása érdekében.

Himer Csilla szerint ezek a javaslatok mind kipróbáltak, nem csak ő maga, hanem ügyfelei is alkalmazzák, és eddig mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapott. “A meglepő ebben az, hogy ezek tulajdonképpen józan paraszti ésszel is kitalálható dolgok, csak éppen a szokás mindenkinél nagy úr, ezért kell egy kis segítség. Viszont ebből is látszik, hogy a pénzügyek nem bonyolult dolgok, tényleg elég hozzájuk a józan paraszti ész. Az pedig mindenkinek van.” – zárta a beszélgetést a pénzügyi intelligencia oktató.

Címkék: ajándék

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:58, vasárnap | Belföld

Fradi - Újpest: Az utcán találkozott egymással a két keménymag a mérkőzés előtt

A közösségi médiában közzétett videó szerint mintegy százan vettek részt a balhéban.

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.