Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. Október 06. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: bacskiskun.hu

Átadták Lakiteleken a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát

Átadták Lakiteleken a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát

Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben adták át október 3-án, szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát.

A több mint 4 ezer négyzetméteres létesítmény a magyar kormány 3,18 milliárd forintos beruházásával valósult meg.

Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskolai Alapítvány elnöke az átadó ünnepségen arról beszélt, hogy a kiemelt kormányzati beruházás hátterében a magyar költségvetés, az adófizető polgárok támogatása és jogos elvárása van. Mint fogalmazott, az épület a magyar kultúra szent ügyét, a Kárpát-medencei magyarok közösségi életét, hétköznapjait szolgálja.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte az eseményt, amelyben a Nemzeti Művelődési Intézet legfontosabb feladataként említi, hogy helyi szinten segítsen a közösségeknek felismerni és megóvni saját értékeiket, bizonyítva, hogy virágzó kulturális élet a fővároson kívül is lehet. Az új központot pedig az országhatárokon átívelő összmagyar kultúra otthonának nevezte.

Balog Zoltán református lelkész, miniszteri biztos áldáskívánásának felolvasása és Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspökének köszöntő szavai után Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője beszélt a létesítmény jelentőségéről, amely – mint mondta – azt is kifejezi, hogy a magyar kormány történelmi léptékben mérve a magyar közművelődést a hazai kulturális élet élvonalába helyezte azt. Az új székházat mint mérföldkő-jelentőségű változást említette a Nemzeti Művelődési Intézet, a közművelődési szakterület, valamint a Kárpát-medencei közművelődési szervezetek feladatellátásában egyaránt.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az épület hivatalos bejárása után kiemelte: az intézet a Kárpát-medence értékőrző és értékteremtő közösségének nyújt alkotó lendületet, erősíti cselekvőképességüket és szakmai-módszertani támogatással segíti a közösségek hálójának kiépülését.

A klasszicista jegyeket hordozó székház homlokzatán a teremtésmítosz és a magyar őstörténet legfontosabb pillanatai jelennek meg Makoldi Sándor műve nyomán. A székházat Szabó János, az épület homlokzatának vakolathímeit Grátz Antal építészmérnök tervezte, a belsőépítészeti terveket Szenes István készítette, a közösségi termekben elhelyezett egyedi batik függönyök Makoldi Gizella textilművész munkái.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.