Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Június 05. 09:51, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Árvízi helyzetkép - Emelkedik a víz szintje Győrben

Árvízi helyzetkép - Emelkedik a víz szintje Győrben

A Mosoni-Duna áradása miatt ideiglenesen bezárt Magyar Vilmos Uszoda Győrben 2013. június 5-én.

Százhalombatta három pontján folyik intenzív védekezés.

Szerdán harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget Százhalombattán, ahol egyre több ember bevonásával építik a nyúlgátakat a három legveszélyeztetettebb részen - közölte a Pest megyei város polgármesteri hivatalának kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

Rádler Csaba elmondta: az 5-6 ezer lakosú Óvárosban a legerőteljesebb a védekezés, ezen belül a Kárász utcára - amelynek házai egészen közel állnak a Dunához - kiemelt figyelmet fordítanak. Ott körülbelül 200-300 méternyi nyúlgátat építenek a kertek végében. Az óvárosi Kossuth Lajos utcában 500-600 méter hosszan, folyamatosan rakják le a homokzsákokat. A Dunafüred csónakháznál is épül ideiglenes gát.
Jelenleg csaknem 200-an dolgoznak, sokan a város közintézményeiből érkeztek, de a sportegyesületek segítségét is kérték. A munka folyamatosságát az érdi hivatásos tűzoltók és rendőrök biztosítják - tette hozzá Rádler Csaba.
Közlése szerint az önkormányzat kedden 8 ezer homokzsákot és 110 köbméter homokot vitetett az egyes helyszínekre, és a védekezésben részt vevők napi háromszori étkezést biztosítanak. A polgármester felvette a kapcsolatot a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel, hogy a hideg vizes csatornán (amely a Dunával közvetlen kapcsolatban áll) a szükséges védekezési feladatokat lássák el, így például a zagytérről átvezető átereszt zárják le - mondta a hivatal munkatársa.
Százhalombattán a százéves rekordnál is magasabb, 860 centiméter feletti vízszintre számítanak.

Útlezárások, forgalomkorlátozások Komárom-Esztergom megyében.

Az árvízi védekezés miatt Komárom-Esztergom megyében szerda reggel teljesen lezárták a 10-es főutat Dunaalmás és Almásfüzitő, a 71-es és a 75-ös kilométer között - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közölte: teljes pályás útzár van érvényben a 11325-ös jelű, a Pilismarót és Basaharc között a komphoz vezető úton, valamint Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető 11326-os úton. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.
A 11-es főúton Esztergomnál a 63-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

Budapestnél a Duna vízállása elérte a rakpartok szintjét - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda reggel az MTI-vel.

Az OMIT legfrissebb adatai szerint Budapestnél 664 centiméter a Duna vízszintje. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Nagybajcsnál 691, Komáromnál 626, Esztergomnál 591 centiméteres vízállást mértek legutóbb. Nagymarosnál 570 centiméteres a Duna vízszintje.
Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.
Országszerte már több mint 687 kilométernyi töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Több mint 82 kilométeren másodfokú, csaknem 352 kilométeren elsőfokú a védekezés.
Az OMIT szerdára virradó éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal később várható a Duna áradásának tetőzése. Így a Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Budapesten hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással. Nagymarosnál ugyancsak hétfőre várják a tetőzést, 730 centiméteres vízállásnál.

Nem járnak a vonatok a Komárom-Esztergom vasútvonalon.

A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok - közölte a Mávinform szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a korlátozás délelőtt 10 órától érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.



Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.