Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Július 23. 06:35, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Aranyló szomjoltó a kemény hab alatt…

Aranyló szomjoltó a kemény hab alatt…

Húszféle magyar kézműves sör kelleti magát a II. Félegyházi Kézműves Jótékonysági Sörfesztiválon, mely július 22-én nyitotta meg kapuit a Kiskun Múzeum udvarán.

Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója a megnyitón köszöntötte a megjelent sörkedvelőket és mindazokat, akik szeretik a régi világ emlékeit, valamint ezen emlékek hűséges őrzőit.

A Kiskun Múzeum udvara immáron második alkalommal ad otthont a rendezvénynek. Csakúgy, mint az elmúlt évben Ónodi Árpád a Rocktár Élőzenei Bázis vezetőjének, Tóth Miklós a Bader Sörfőzde tulajdonosnak, és Vas László a múzeum kollégájának szervezésének köszönhetően valósulhat meg a jótékonysági rendezvény, amelyhez idén csatlakozott még a Sorsocskák Alapítvány is Dr. Ónodi Izabella elnök asszony vezetésével. A tavalyi fesztivál óriási sikeréből kiindulva idén már két nap várják a sörkedvelő érdeklődőket a múzeum udvarán.

Minden település, minden közösség keresi a gasztronómiai sajátosságait, különleges ételeit-italait. Félegyházán is ezt tesszük. Keressük azokat az egyedülálló ételeinket, italainkat, amelyre épülhet különleges imázsunk. Kiskunfélegyháza nem bortermelő vidék, bár vannak jellegzetes szőlőfajtáink, jellegzetes boraink, melyeket baráti társaságban iszogatunk. Vannak pálinkáink is, melyeket szívesen fogyasztunk és az előállítása is igen nagy népszerűségnek örvend térségünkben.
A sör olyan kultikus ital, mely nagy múlttal bír. Honfoglaló eleink is előbb ismerték a gabonából készült italt, mint a szőlőből készült nedűt – tudtuk meg Mészáros Mártától a rendezvény megnyitóján.

Dr. Ónodi Izabellát a Művelődési és Szociális Bizottság elnökét - mint azt a múzeum igazgatójának szavait követően mondta - büszkeséggel tölti el az, hogy tavaly útnak indítottak egy remélhetőleg hagyományt teremtő rendezvényt, mely a magyar kézműves sörök népszerűsítése mellett lehetőséget ad jótékonysági megmozdulásra is. Örömmel konstatálta, hogy minden egyes rendezvény, melyet ezidáig útjára engedtek a család egészét figyelembe veszi. Csakúgy, mint a sörfesztiválon is, ahol nemcsak a sörfogyasztó és sörkedvelő apukák, anyukák ízlésüknek megfelelő húszféle ital közül választhatnak, hanem az egészen kicsi gyerekek is jól érezhetik magukat a rendezvény játékos előadásain. Tavaly Csernik Szende székely mesemondó szórakoztatta a legkisebbeket a malomudvarban, idén pedig Varga Mihály bugaci dudás mesemondó lesz a vendég. Előtte 17 órakor már megnyílik a gyerekek számára egy nagyon érdekes foglalkozás, melynek keretei között úgy fognak sütni-főzni a fiatalokkal, ahogy azt elődeink tették.

A sörfesztiválhoz csakúgy mint tavaly, idén is csatlakozott a Kiskun Múzeum érdekes kiállításaival. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az anyagából sörtörténeti kiállítás tekinthető meg egészen ma (július 23-án) a kapunyitástól 23 óráig. A magyar sörházak és sörgyártás emlékei idén kiegészültek helyi, félegyházi magángyűjtők relikviáival is. A kiállítás nem jöhetett volna létre Kiss Imre múzeumigazgató, Bánfi István magángyűjtő és Deák László a Szikvízgyártók Ipartestületének örökös tiszteletbeli elnökének támogatása nélkül.

A megnyitó gondolatokat követően Ónodi Árpádtól a Rocktár Élőzenei Bázis vezetője, a rendezvény társszervezője elmondta a két napos rendezvény várható programjait, majd kezdetét vette a fergeteges mulatság, melynek első akkordjaként a Rocktábor fiataljai szórakoztatták közönségüket gálakoncertjükkel.

Szombaton az alábbi programokkal vár mindenkit a fesztivál:

  • 16:00 Kapunyitás, tárlatvezetések
  • 17:00 Sör-eladás és látvány sörfőzés
  • 17:00 – 21:00 Gyermekudvar a Malom alatt: meseelőadás, cipó sütés, hangszersimogató, kézműves foglalkozás
  • 18:00 Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar sörkoncertje
  • 19:00 Aurevoir zenekar
  • 21:00 Széljáró Balladás
  • 22:00 Táncház a sörfesztivál népi zenekarával

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.