Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Március 31. 14:18, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Aranyér: elkerülendő sportok és egyéb tabuk

Aranyér: elkerülendő sportok és egyéb tabuk

Alkohol, bizonyos szexpraktikák és kocogás: ezeket érdemes leginkább elkerülni aranyér esetén. De újságot se olvassunk a toaletten.

Aki aranyérrel küszködik, az számos tippet kaphat arról, hogy mi segíthet a problémáin. Ám az érintetteknek néhány dolgot mindenképpen kerülniük kell, hogy nehogy súlyosbodjon az állapotuk.

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk - minderről a HáziPatika betegségleírásában részletesen is lehet olvasni.

A német Focus magazin online kiadása most felsorolja azokat a tevékenységeket, amelyeket az aranyereseknek leginkább kerülniük kell. Ezek közé tartoznak bizonyos szexpraktikák, a kocogás (ez például az egészséges embereknek amúgy kifejezetten jót tesz) és az alkoholfogyasztás.

Kerülendő tevékenységek

Rendszeres alkoholfogyasztás. Az alkohol kitágítja az ereket, véredényeket, méghozzá a végbél környékén is. Ezért az aranyér rosszabbodhat.

Hosszan tartó kocogás, maratonfutás, tenisz. A tenisznél vagy a futásnál például a lendületes mozdulatok a medencefeneket terhelik, így a végbél körüli véredényeket is. Emiatt az aranyér megnagyobbodhat.

Erősítő gyakorlatok. Minden sport, amely túlzottan nagy nyomó-izomerőt igényel, kerülendő. A megerőltetés nem tesz jót ugyanis az aranyérnek, mivel a medencetájéki vérerekben túlzottan megnő a nyomás.

A túl sok ülés, a sportmentes életmód is árt. A mozgásmentes életmód nem tesz jót a beleknek és székrekedést okozhat. Hasznos sport lehet ezért az úszás és a kerékpározás. Az utóbbi mozgásba hozza a beleket, de nem terheli a medencét, illetve a medencefeneket.

A chilitől és a csípős fűszerektől óvakodjanak az aranyeresek. A chili ugyanis kétszer "éget": először a szájban, aztán a végbélben. Nem tesz jót ez utóbbinak sem tehát.

Fehér kenyér, pirítós és egyéb fehér lisztből készült pékáruk. Minden, ami a székrekedést elősegíti, árt. Sok rost és a teljes kiőrlésű termékek viszont használhatnak az aranyereseknek.

A kevés folyadékbevitel is árt. Ha sokat iszunk, akkor kisebb az esély a székrekedésre és a székelés is könnyebb, erőlködéstől mentesebb lesz.

Túlsúly. A felesleges kilók a medencefeneket terhelik. A véredények kitágulnak, különösen a végbél környékén.

Újságolvasás, e-mail-böngészés a vécén. Ezek miatt hosszabban üldögélünk a toaletten, ami nem tesz jót, mert éppen a medencefenékre helyeződik nagy nyomás.

Análszex - ez mindenképpen elkerülendő aranyér esetén. A meglévő aranyér súlyosbodhat emiatt, de vérző aranyér esetében még súlyos fertőzéseket, nemi betegségeket és hepatitiszt is elkaphatnak az érintettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.