Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Január 26. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - Adrienn -

Arany kormánykerék a C4 Picassonak!

Arany kormánykerék a C4 Picassonak!

És hogy mivel érdemelte ki? Lássuk!

Az új CITROËN C4 Picasso 5 és 7 személyes változata elnyerte az egyterű kategória Arany Kormánykerék (Das Goldene Lenkrad) díjat.
Magyarországon is bemutatkozott az új Citroën C4 Picasso, amely meglepő dizájnnal, elődjéhez képest tágasabb utastérrel, új technológiákkal és minden eddiginél hatékonyabb motorokkal rendelkezik. Alapára 4,99 millió forint.
Az új Citroën C4 Picasso kompakt 4,43 méter hosszú, 1,83 méter széles és 1,61 méter magas, ugyanakkor tágas és kényelmes utasteret, valamint 537 literes csomagteret kínál, viszont elődjénél 140 kilogrammal könnyebb.
Az új EMP2 platformból adódó lehetőségeket kihasználva újfajta stíluseszközökkel kísérletezik: a rövidebb kinyúlások (elöl -70 mm), az alacsonyabban elhelyezett motorblokk és padló, valamint a szélesebb keréktávok masszívabb és dinamikusabb stílust eredményeznek.
Az újszerű orr-rész meghatározó elemei a karakteres motorháztető, a márkajel és a látványos fénysor biztosította futurisztikus „tekintet”. A hűtőrács meghosszabbításában kaptak helyet a keskeny LED-es nappali lámpák, közvetlenül alattuk pedig a fényszórók, melyek a ködfényszórókkal kiegészülve különleges összhatást biztosítanak, ráadásul a hátsó lámpák már 3D hatásúak.
Az utastér dizájnja letisztult és a hatást tovább fokozza a szériában kínált panoráma-szélvédő, valamint a nagyméretű üvegtető, melyeken át szinte árad a fény az autó belsejébe. Elődjéhez hasonlóan az új C4 Picassóban is rekord méretű üvegfelületeket találunk. A kizárólag itt kínált Lounge csomag – a masszázs funkcióval rendelkező első ülések, a kényelmes lábtartóval ellátott Relax utasülés és a tarkót megtámasztó Relax fejtámlák révén – gondoskodik arról, hogy a fedélzeten töltött idő mindenki számára valódi kikapcsolódást jelentsen.
A műszerfalon, a vezetőoldalon a fekete az uralkodó szín, az utas oldali részen viszont egy világosabb – a választhatóan palakék vagy pezsgőszínű – árnyalat dominál. Az egészet krómelemek és csillogó fekete betétek díszítik. Különösen igényesek az ajtókárpitokok, melyeket különleges lézergravírozott minta díszít. Az autó világos árnyalatú nappabőr üléskárpitokkal is rendelhető.
A C4 Picassóban egy 100%-ban digitális, újfajta vezérlőrendszer található, ami a középen elhelyezett 18 centiméteres érintőképernyő és a 30 centiméteres panoráma-képernyő köré szerveződik. A 7 érintőgombbal kiegészülő 18 centis érintőképernyőről vezérelhető valamennyi gépjárműfunkció: a kétzónás légkondicionáló, a navigációs rendszer, az audiorendszer, a telefon, a vezetést segítő rendszerek és az online szolgáltatások stb. A panoráma-képernyő az alapvető vezetési információk kijelzésére szolgál. Testre szabható, tetszés szerint megjeleníthetők rajta a navigációs rendszer információi vagy a vezetéstámogató funkciók, és egy pendrive-ról személyes fényképek is feltölthetők háttérképnek.
Az olyan hasznos funkciókon felül, mint a kulcs nélküli nyitó- és indítórendszer, a motoros csomagtérfedél vagy a tolatókamera, az új C4 Picasso a 360°-os nézet funkcióval is rendelkezik. A jármű különböző részein elhelyezett négy kamerának köszönhetően a vezető eldöntheti, hogy a gépjármű felülnézeti, hátulnézeti vagy elölnézeti képét kívánja megjeleníteni. Az elölnézetből készült panorámakép különösen garázsból való kihajtáskor hasznos. Jó szolgálatot tesz a parkolássegítő rendszer is, mely segít megfelelő parkolóhelyet találni, majd automatikusan átveszi a gépjármű irányítását függetlenül attól, hogy a járdaszegéllyel párhuzamosan vagy arra merőlegesen akarunk beállni.
Az új C4 Picasso bővelkedik vezetéstámogató funkciókban is: például van benne aktív sebességszabályozó rendszer, a vezetőt és az első utast védő aktív biztonsági öv, véletlen sávelhagyásra figyelmeztető funkció, valamint ultrahangos holttérfigyelő rendszer is.

Elődjéhez képest az új C4 Picasso kívül kompaktabb, belül viszont tágasabb lett. Négy centivel rövidebb az elődnél, viszont a tengelytávja 55 mm-rel hosszabb, ami az utasok kényelmét szolgálja. A csomagtartó 40 literrel nagyobb, mely a VDA szabvány szerint 537 literes (a második üléssor előretolása esetén 630 literes) űrtartalmával kategóriaelsőnek számít. Emellett az első utasülés asztalka helyzetbe állításával 2,5 méter hosszúra növelhető a raktér. A második üléssorban három különálló, egyforma széles ülés található, melyek mindegyike lehajtható, kényelmes pozícióba dönthető, és a rugalmasabb használat érdekében hosszirányban is állítható.
Az új Citroën C4 Picasso a kisebb tömegnek, az aerodinamikára fordított figyelemnek és az optimalizált működésű motoroknak köszönhetően jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás és a fogyasztás is.
A C4 Picasso kétféle benzines és háromféle dízelmotorral rendelhető. Az 1,6-os benzinesek a BMW Csoporttal való együttműködésből származnak, teljesítményük 120 és 155 lóerő, a nyomatékuk 160 és 240 Nm. A jól ismert HDi motorok legújabb generációja pedig 92, 115 és 150 lóerővel szerepel a kínálatban. Utóbbival a C4 Picasso az első Citroën, amely az Euro 6-os normákat is teljesíti.
A legkisebb HDi nyomatéka is 230 Nm, a 115 lovasé pedig 270 Nm (túltöltéssel 285 Nm). A legtakarékosabb változat a hatfokozatú elektronikusan vezérelt sebességváltóval (ETG6) szerelt e-HDi 90 Airdream, amely kilométerenként mindössze 98 g CO2-t bocsát ki. Ehhez vegyes ciklusban 3,8 l/100 km-es fogyasztás társul, ami a kategóriában igazi rekordnak számít. Az e-HDi 115 motor ETG6 váltóval társítva 104 g/km széndioxidot bocsát ki, vegyes fogyasztása pedig 4 l/100 km. A HDi 90 motor kivételével valamennyi dízelváltozaton elérhető hatfokozatú manuális sebességváltó mellett az e-HDi 90 és az e-HDi 115 motorhoz kérhető az új ETG6 szerkezet. A motorkínálat 2014 első félévében egy hatsebességes automata váltóval is kiegészül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -