Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2021. Február 23. 12:54, kedd | Helyi
Forrás: HIROS.HU

Árad a Tisza Tőserdőnél

Árad a Tisza Tőserdőnél

Az utóbbi napokban 60 centimétert emelkedett a Holt-Tisza vízszintje Lakiteleknél.

A következő napokban még további 10-es növekedést várnak, de a víz már most félig elöntötte a hidat. A látványosan megáradt folyót hétvégén és hétfőn is sokan megcsodálták.

Hétfőn délben is sokan voltak kíváncsiak a Holt-Tisza áradására Tőserdőben. A szikrázó napsütésben családok és párok látogattak el a kirándulóhely hídjához, amit részben már elöntött a folyó. Az élő Tisza Szolnoktól délre eső részén másodfokú készültség van, a szakemberek figyelik a vizet, de védekezési tevékenységre nincs szükség.

- Bár most hétfő van, ha körbenézünk látjuk, hogy elég sokan érdeklődnek most is a Tisza vízállása miatt. Hétvégén rengetegen jöttek autóval, hiszen komoly érdeklődésre tart számot az, hogy kiönt a Tisza. Valóban egy különlegesség, de veszélyt nem jelent, sem az itteni lakosoknak, sem az itteni ingatlanokra - mondta Madari Róbert, Lakitelek polgármestere.

Lakitelek önkormányzata egyedül az autósforgalom elől zárta le a híd bejáratát, mivel az egész sziget víz alá került. A horgászoknak így másik helyet kell keresniük, sőt az ár levonulása után is hónapokat kell majd várni. Az élő folyó felső részén a vízszintje az olvadás és az elmúlt hetek esőzése miatt az elmúlt napokban 50-60 centiméterrel nőtt Lakiteleknél.

- A mostani vízszinthez körülbelül még 10-15 centi emelkedés várható. Valójában nagy problémát nem okoz, előnyei vannak inkább ennek a természeti jelenségnek. A Tisza vízállapota, növényvilága, halvilága megfrissül, illetve a környékbeli természet is plusz öntözést kap - emelte ki a polgármester.

2006-ban kisebb, 2000-ben pedig egy nagyobb áradás már történt Lakiteleknél, akkor a vendéglátóhelyekig ért a víz és homokzsákos védekezésre is szükség volt. A folyó vízállása ma 598 cm-t mutat Tiszaugnál. A szakemberek február 25-26-ára várják a tetőzést, így még jópár napig gyönyörködhetünk a nem mindennapi látványban.

(Hír forrása: HIROS.HU / Képek: Harkai György)

Címkék: árad, Tőserdő, tisza

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 08:15, péntek | Helyi

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

2021. Április 15. 19:54, csütörtök | Helyi

Döntött a kormány: április 19. után is marad a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés

A teraszok reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva, ahol a vendégeknek nem kell maszkot viselniük.

2021. Április 15. 19:44, csütörtök | Helyi

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt riaszt a kibervédelmi intézet

Ügyintézői megkeresésnek álcázott csaló telefonhívások miatt adott ki riasztást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI).

2021. Április 14. 17:17, szerda | Helyi

Orbán: 3,5 millió beoltottnál nyithatnak a teraszok

Az újraindítás következő lépcsőfokaként ha a beoltottak száma eléri 3,5 milliót, kinyithatnak a teraszok - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.