Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Augusztus 03. 12:49, szerda | Helyi
Forrás: KEOL

Anyatejelemző készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött osztálya

Anyatejelemző készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött osztálya

A Nutricia Early Life Nutrition a szoptatás világhete alkalmából MIRIS anyatejelemző készüléket adományozott a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványnak.

Évente csaknem 8000 baba jön világra koraszülöttként Magyarországon, amellyel az ötödik legrosszabb helyen állunk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi listáján. A koraszülöttek számára az anyatejnek életmentő szerepe van, de a megnövekedett szükséglet fedezéséhez sok esetben dúsítani kell. A tápanyagtartalom ellenőrzésében hatalmas előrelépést jelentenek az anyatejelemző készülékek, amelyek lehetővé teszik az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását, jelentősen javítva így az életben maradás esélyét.

A koraszülés népbetegségnek számít Magyarországon: 90 000 újszülöttből évente csaknem 8000, azaz majdnem minden tizedik baba túl korán, a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A fejlődés szempontjából ezen kritikus időszak lerövidülése súlyos következményekkel járhat: az 5 év alatti gyermekek körében világszerte vezető haláloknak számítanak a koraszülöttséggel járó szövődmények.[2] A megelőzésért a kismamák is sokat tehetnek: a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai, azon belül is a megfelelő táplálkozás nemcsak a koraszülés elkerülésében, de számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet játszanak.

Az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása életmentő a koraszülöttek számára

Bár az anyatej minden csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék, a koraszülöttek esetén egyenesen életmentő: megalapozza a csecsemő immunrendszerének fejlődését, elősegíti a bél- és emésztőrendszer működéséhez szükséges hormon- és enzimtermelést, csökkenti az allergiás megbetegedések előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést.

„A koraszülöttek, a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot képesek magukhoz venni, így különösen fontos hogy az anyatej termelődése minél hamarabb beinduljon, és a tápértéke optimális legyen." - hívta fel a figyelmet Dr. Nádor Csaba a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője. „A koraszülött kisbabák táplálásánál mindig az a célunk, hogy a méhen kívüli fejlődés közelítsen a méhen belüli értékekhez, az elmaradásnak ugyanis súlyos következményei lehetnek. Nem csak a súly- és hossznövekedésben, de a fejkörfogat növekedésében is, amely az agy tömegét és fejlődését tükrözi. Az idegrendszer fejletlensége miatt később tanulási és viselkedési zavarok, valamint elhízásra és 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam alakulhat ki." - tette hozzá.

Az anyatej tápértékének elemzése nélkülözhetetlen a koraszülöttek életben maradásához

A koraszülöttek megnövekedett szükségleteit az anyatej nem képes minden esetben fedezni, ezért a 32. hét előtt és 1500 grammnál kisebb súllyal született csecsemőknél a legtöbb esetben dúsítani kell.

„Intézményünkben évente csaknem kétszáz 1500 g feletti és száz 1500 g alatti koraszülött születik. Az egészségi állapotuk és anyagcseréjük eltérő fejlettségi szinten van, így a táplálásnál egyéni igényekhez kell igazodni. Az anyatej tápértékének ellenőrzésében hatalmas segítséget jelent egy anyatejelemző készülék, és lehetővé teszi az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását. A készülék által nyújtott mérési eredmények pontosabb, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak majd a Kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumban ápolt koraszülöttek számára." - hangsúlyozta Dr. Kelemen Edit, aki a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökeként külön köszönetét fejezte ki.

„A Nutricia Early Life Nutrition elkötelezett a koraszülöttek életminőségének javításáért folytatott küzdelem mellett, melynek egyik legfontosabb eleme az optimális korai táplálás. A szakmai egyeztetések után úgy láttuk, hogy a koraszülött-ellátásban egy MIRIS anyatejelemző készülék adományozásával tudunk a legtöbbet segíteni. Biztosak vagyunk benne, hogy az új eszköznek és a Bács-Kiskun Megyei Kórházban dolgozók kiemelkedő szakmai tudásának köszönhetően minden eddiginél több koraszülött baba életminősége javulhat a jövőben." - foglalta össze Dr. Kralovánszky Gábor a Nutricia Early Life Nutrition orvosigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.