Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2011. Augusztus 08. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

Antianyag-öv veszi körbe a Földet

A tudósok felfedezték, hogy a Föld mágneses mezője nagy mennyiségű antianyagot ejtett csapdába, amely mintegy övet alkot a bolygó körül.

Az antiprotonokból álló vékony sávot a Van Allen-öv külső és belső része között fedezték fel - ez a már korábban felfedezett képződmény normál anyagból tevődik össze.

Az antianyagból álló övet a Pamela nevű műhold fedezte fel, amelyet 2006-ban indítottak útjára azért, hogy többet is megtudjanak a Naprendszeren túl található nagy energiájú részecskékről, az úgynevezett kozmikus sugarakról - írja az Astrophysical Journal Letters.

Emellett azonban a tudósok abban is reménykedtek, hogy a Pamela kis mennyiségű antianyagra is rábukkan majd a világűrben - azt azonban nem is gondolták, hogy a Földhöz ilyen közel találják majd meg a normál anyag ellentétét.

A tudósok elmondták: ilyen antianyag sávok létezését már korábban is megjósolták, ez azonban az első bizonyíték arra, hogy valóban létrejöhetnek. Hozzátették: mivel a Föld légköréhez ennyire közel van az antiproton-öv, nem kizárt, hogy a jövőben az antianyagot az űrhajók meghajtására is fel tudják majd használni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 07:58, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása

Átadásra került a Hell Energy 80 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházása, amelynek a nyomán 240 új munkahely jön létre, az üdítőital-gyártó vállalat pedig megerősítheti piacvezető pozícióját a világ több országáb

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.