Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 07. 14:18, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Ammóniaszivárgás miatt vizsgálat egy székesfehérvári üzemben

Ammóniaszivárgás miatt vizsgálat egy székesfehérvári üzemben

Ammóniaszivárgás miatt vizsgálatot indított a katasztrófavédelem egy székesfehérvári üzemben; a Fehérvár 24 hírportál értesülései szerint az eset vasárnap történt egy eloxálóüzemben, de a cég és a helyszínre érkező létesítményi tűzoltóság sem jelentette ezt a katasztrófavédelemnek.

A hírportál keddi értesülései szerint, az elhallgatott munkahelyi baleset az Alcoa-Köfém területén, a Sapa Profiles Kft. üzemében történt. Vasárnap egy felújított, új technológiákkal ellátott eloxálóüzemben, amely a termékek korrózióvédelmét biztosítja, beindították a termelést, annak ellenére, hogy az még nem állt készen a működésre.
A lap információi szerint az anyagok kezelésére használt ammónia egy zárt csőrendszerben volt. Az egyik ipszilon-elágazás azonban megrepedt, és nagy mennyiségű ammónia folyt ki több órán keresztül. A riasztóberendezés csak akkor szólalt meg, amikor a karbantartó dolgozók által kihívott üzemi tűzoltók már régen a helyszínen voltak. A Fehérvár 24 tudomása szerint személyi sérülés nem történt.
A hírportál szerint a megengedhető 5 liter ammóniaszivárgás helyett minimum 50 liter folyt ki. Az ammónia a légutakban levő magas nedvességtartalommal lúgot alkot, ami a nyálkahártyát felmarja, és fulladást is okozhat. A Fehérvár 24 szerint a katasztrófavédelemnek ki kellett volna ürítenie a gyár környezetében levő lakóterületeket, ám a szervezetet senki nem riasztotta, sem a gyár, sem a kivonult üzemi tűzoltók. Ez mintegy hétezer embert érintett volna.
Sas Erika, az Alcoa-Köfém Kft. kommunikációs vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, hogy az említett üzemcsarnok a Sapa Profiles Kft. tulajdona és az érintett tevékenység teljes egészében a Sapához tartozik.
Hozzátette, az Alcoa létesítményi tűzoltói azonnal a helyszínre mentek, a hibát később a Sapa szerződött partnere hárította el.
Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette a hírportál értesüléseit, miszerint hozzájuk nem érkezett bejelentés a vasárnapi ammóniaszivárgásról, ők is a cikkből tudták meg, mi történt.
Hangsúlyozta, a megyei iparbiztonsági főfelügyelőség hivatalból azonnali átfogó vizsgálatot indított az eset körülményeinek vizsgálatára. Jelenleg a szakemberek a helyszínen tartózkodnak.
A Sapa Profiles Kft. részéről Papp Róbert pénzügyi vezető elmondta, az iparbiztonsági főfelügyelőség helyszíni vizsgálatának lezárásáig nem nyilatkoznak. Azt követően a cég sajtóközleményt ad ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön