Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Május 30. 18:00, szombat | Bulvár
Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Amit a tőzegáfonyáról tudni kell

Amit a tőzegáfonyáról tudni kell

Savanykás bogyói nemcsak a konyhában népszerűek, hanem a természetgyógyászatban is felhasználhatjuk őket húgyúti fertőzések és hasmenés megszüntetésére.

Savanykás bogyói nemcsak a konyhában népszerűek, hanem a természetgyógyászatban is felhasználhatjuk őket húgyúti fertőzések és hasmenés megszüntetésére. A növény levele is gyógyhatású, a húgyhólyag betegségeinek gyógyításában rendkívül hatékony anyagot: arbutint tartalmaz.

Jellemzők
A hangafélék családjába tartozó, 15-30 cm-es magasságot elérő törpecserjének apró, bőrszerű felületű, elipszis alakú, 1-3 cm hosszú örökzöld levelei vannak. A fehéres rózsaszínű enyhén illatozó virágokból előbb zöld, éretten skarlátvörös, édes és kissé fanyar gyümölcsök fejlődnek ki. A leveleknek nincs illatuk, ízük kesernyés.

Előfordulás
A tőzegáfonya vadon terem Észak- és Közép-Európában, valamint Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában. Leggyakrabban tőzeglápon, fenyéres területeken és száraz erdőkben található.

Gyógyító összetevők
A tőzegáfonya levele, ahogy más mezei gyógynövényeké is, arbutint tartalmaz. Hatóanyagának mennyisége kb. fele a medveszőlő-levél arbutintartalmának. A szervezetben az arbutin hidrokinonná alakul, amely a lúgos vízeletben antiszeptikus hatású. A levelekben értékes csersavak, katekinek is találhatók. Érett bogyói gyümölcssavakban, pektinben és flavonoidokban gazdagok.

Felhasználási javaslat
A tőzegáfonya levelei antibakteriális, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásúak. A belőlük készült főzetet hólyaghurut esetén érdemes alkalmazni. A tőzegáfonyával kiválóan lehet helyettesíteni a jobbára magas hegységekben honos medveszőlő levelét.

Levele és gyümölcse is segít hasmenés esetén. A gyümölcséből készült hab étvágygerjesztő - különösen gyermekeknél. Teaként a sájüreg és a torok gyulladásos megbetegedései esetén öblögetésre is használható. Figyelem: A hidrokinont tartalmazó tableták maximum egy hétig szedhetők, legfeljebb ötször egy évben. Terhesség esetén ellenjavallt.

Érdemes tudni
Csak az érett, vörös bogyók hasznosak. A zöld, éretlen gyümölcsök gyógyászati szempontból értéktelenek, tárolás alatt sem érnek be.

ALKALMAZÁS
Tea: A tőzegáfonya apróra vágott vagy összetört száraz leveleiből egy kávéskanálnyit forraljunk néhány percig 1,5 dl vízben. Miután leülepedett, szűrjük le a főzetet. hólyaghurut esetén igyunk naponta 1-2 csészével.

Hideg áztatás: Egy kávéskanálnyi levelet öntsünk le hideg vízzel, és hagyjuk állni 6-12 órán át. Szűrjük le, majd melegítsük fel és igyuk meg. A nyálkahártyát irritáló csersav így nem kerül bele az italba, és a tea kíméletesebb lesz a gyomorhoz. Együnk sok salátát és más zöldséget, hogy a vizelet kémhatása enyhén lúgos legyen.

Gyümölcsök: Makacs hasmenés és étvágytalanság esetén naponta többször is rágjunk el egy-egy kanálnyi szárított tőzegáfonyabogyót.

Tinktúra: 20 g bogyóra öntsünk 100 ml alkoholt (80%). Zárjuk le az üveget, hagyjuk állni két hétig, időnként rázzuk fel. Két hét elteltével zárjük le. Egy pohár vízhez adjunk 20-40 cseppet, használjuk a szájüreg és a torok öblögetésére.

Figyelmeztetés
Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos szakvéleményét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.