Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Augusztus 30. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: gesund.at

Amit a mellbimbó elárul az egészségedről

Amit a mellbimbó elárul az egészségedről

Ahány nő, annyiféle. Lehet kicsi, nagy, egészen sötét, vagy világos, befelé forduló vagy épp ellenkezőleg: nagyon is látható.

A hidegre, és általában az érintésre is érzékenyen reagál, aktuális állapotából pedig következtethetünk arra, a ciklusunk hányadik napján vagyunk. De miért érdemes még figyelni a mellbimbó (el)változásaira?

A (remélhetőleg mindenkinél) rendszeres havi „mellönvizsgálat” során érdemes figyelni a mellbimbó változásaira is, mert lehet, kisebb-nagyobb bajokat is megelőzhetünk vele, ha időben észrevesszük: valami nem stimmel.

Mik ezek és mire utalhatnak az eltérések?

1. Ha „bundát” növesztene
Néhány, bimbó körüli gyenge szőrszálacska, már-már pihe ne nyugtalanítson, általában mindenkinek van, főleg a sötétebb hajúak körében. Ám ha eddig nem volt, és most hirtelen mégis ott ágaskodik néhány, akkor az utalhat valamilyen hormonális változásra. Esetleg a már útban lévő utódra (vagyis terhességre), de a hormonális fogamzásgátlók is okozhatják.

2. Ha sötét színre vált
Terhesség alatt a mellbimbók a jól ismert világos, rózsás színről egészen sötétre változnak, úgyhogy ha Nálad is ez a helyzet, nincs mitől megijedned. Ám elvileg a bimbó körül lévő sötétebb „kör” akár a mell egyfajta rákos megbetegedésére is utalhat. Ha ilyen jellegű változást tapasztalunk, érdemes felkeresni orvosunkat.

3. Ha begyulladt
A mellbimbó begyulladása főként a változó korban lévő hölgyeknél gyakori. Ha azonban még jóval a klimax előtt előfordul velünk, lehetséges, hogy a pajzsmirigyünkkel vannak problémák. Szélsőséges esetben, ha a mellbimbóból tejszerű és egy kicsit véres váladék jön, szintén utalhat valamilyen rákos elváltozásra. Érdemes szakembert felkeresni.

4. Ha (túl) érzékenyek
A mellbimbók a ciklus különböző szakaszaiban hol nagyon, hol kevésé érzékenyek. Aktuális viselkedésükből is következtethetünk, épp hol tartunk a saját „hónapunkban”.

5. Ha befelé fordulnak
Vannak hölgyek, akik befelé forduló mellbimbóval rendelkeznek, már kamaszkoruk óta. Ennek oka, hogy a tejcsatorna ezeknél a hölgyeknél rövidebb. Ha kicsit zavaró is, orvosilag nem okoz semmilyen gondot. Ám ha a változás hirtelen áll be, akkor szintén érdemes orvoshoz fordulni, hiszen utalhat valamilyen súlyos megbetegedésre is. Ebben az esetben szintén érdemes orvossal konzultálni.

6. Ha viszket
Megesik, hogy a melltartó kicsit jobban irritálja a mellbimbónkat, mint máskor, és ez viszkető érzést vált ki. Ne ess pánikba! Valószínűleg csak az új fehérnemű, esetleg új tusfürdő, testápoló okozza a kellemetlenségeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

Alkalmazásra kerülő permetezőszer: Cuproxat FW

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).