Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 17. 16:58, péntek | Belföld
Forrás: NAV

Amit a családi kedvezményről tudni kell

Amit a családi kedvezményről tudni kell

A magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti családi kedvezmény címén, ha...

Amit a családi kedvezményről tudni kell
a személyijövedelemadó-bevallás kitöltése előtt

A magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti családi kedvezmény címén, ha gyermek után családi pótlékra jogosult; a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa; családi pótlékra – saját jogon – jogosult személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük; rokkantsági járadékban részesülő magánszemély vagy vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük.
2012. január 1-jétől a jogosultságot csak a közös háztartásban élő hozzátartozónak lehet átengedni. A hozzátartozó fogalmát jogszabály határozza meg, melynek alapján a házastárs, bejegyzett élettárs, egyenes ágbeli rokon, örökbefogadó-, a mostoha-, és a nevelőszülő, valamint a testvér minősül közeli hozzátartozónak. Hozzátartozó továbbá az élettárs, egyenes ági rokon házastársa, a jegyes.
A kedvezmény minden olyan hónapban érvényesíthető, amikor a jogosultság legalább egy napig fennáll. Jogosultsági hónapnak minősül minden olyan hónap, amelyre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll; a rokkantsági járadékot folyósítják; amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll. A várandósság tényéről szóló igazolást a bevallás elévülési idejéig meg kell őrizni, de nem kell a bevallás részeként elküldeni!
A kedvezmény az összevont adóalapból vehető igénybe, egy és két eltartott esetében 62.500 forint; három vagy annál több eltartott esetében 206.250 forint kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként.
A kedvezményt a magánszemély az adóelőleg megállapításakor, illetve az adóbevallás vagy a munkáltatói adó-megállapításkor érvényesítheti. Az érvényesítéshez szükséges a kedvezmény igénybevételéről illetve megosztásáról szóló nyilatkozat. A kedvezmény megosztható az adóbevallásban vagy a munkáltatói adó-megállapításban függetlenül attól, hogy az adóelőleg megállapításakor mely jogosultnál vették figyelembe.
Amennyiben a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülők a családi kedvezményt az összevont adóalapba tartozó jövedelem adóalapja terhére nem vagy csak részben érvényesítették év közben, akkor a még nem érvényesíthető részről utólag, 2013. június 30-át követően a NAV-tól kérhetnek igazolást. Ez alapján tudják visszaigényelni az összeget a Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál.
A családi kedvezménnyel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén (06/40/42-42-42) keresztül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -