Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. December 26. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: hvg

Amikor pezsgőt választunk – beszédes címkék

Amikor pezsgőt választunk – beszédes címkék

Bár egyre többen vallják, hogy bármely hétköznap ünnepi lehet, ha pezsgőt bontunk, mégis ilyentájt kerül a legtöbb palack az asztalra.

Akár ajándékba vesszük, akár vendéglátásra, otthonra, nagyon nem mindegy, milyen minőségűt, stílusút választunk, melyik méltó valóban az ünnephez és az évbúcsúztató koccintásokhoz. A jó döntéshez elég, ha tudjuk, milyen információkat keressünk a címkén.

A címkén elsőként az elkészítés módszeréről keressünk információt. Bár egy gyöngyöző- vagy habzóbor csomagolása megtévesztő lehet, ezek legtöbbször hozzáadott szén-dioxiddal készülnek és inkább a nyár italai. Ha valódi pezsgőt választunk az ünnepekre, abban biztosak lehetünk, hogy a buborékok természetes úton, a bor második erjedésekor születtek. Ennek azonban több útja is van, ami az árfekvést is meghatározza, másrészt ez árulja el a legtöbbet adott palack tartalmáról.

Mi szól a tradicionális pezsgők mellett?

A pezsgők csúcsát a tradicionális, avagy Méthode Traditionnelle kategória jelenti, a bort palackban erjesztik újra és legalább 9 hónapig érlelik seprőn. A módszerre általában utal a címke, a palackot pedig parafa dugóval zárják le.

Egy tradicionális pezsgő elkészítése gyakran évekig tart, ezért optimális paraméterekkel rendelkező, kiváló minőségű és jól eltartható alapborra van szükség. A második erjedés majd az érlelés ennél a módszernél a leghosszabb, így finom illat- és ízjegyek, lágyabb buborékok alakulnak ki. (Így készülnek a francia champagne-ok és crémant-ok, a spanyol cavák és az olaszországi Trento vagy Franciacorta pezsgői is.)

Egy kedvező ár-érték arányú tradicionális pezsgő kifinomult és elegáns, de nem feltétlenül drágább, mint egy jobb bor! 3-5 ezer forint között már találni olyat, amit valóban élmény fogyasztani akár önmagában, akár az ünnepi menüsor kísérőjeként.

A Transvasée módszernél a második erjesztés magnum palackokban történik, az érlelés ritkán hosszabb, mint 9 hónap. A pezsgőt ezután nyomásálló tartályban elegyítik és szűrik, majd újra palackozzák. Itthon a Méthode Charmat, vagyis a tartályos pezsgők a legelterjedtebbek, nagy mennyiségben és viszonylag gyorsan elkészíthetőek. A bort tartályban erjesztik és rövidebb ideig érlelik, így kevésbé az érlelési aromák, inkább a friss, gyümölcsös jegyek dominálnak, mint egy prosecco-nál. Ha nem találunk erre vonatkozó információt, a műanyag dugóból következtethetünk. Az Asti módszer annyiban különbözik, hogy a tartályban nem a már kierjedt borból, hanem közvetlenül a mustból születik meg a pezsgő, amely édesebb és alacsonyabb cukortartalmú.

Száraz vagy még szárazabb?

A pezsgő címkéjén minden esetben feltüntetik az információt, hogy likőrözéskor milyen cukortartalmat állítottak be. A stílus annyira fontos, hogy gyakran erről kapja a nevét a pezsgő. Ahogy a minőségi borok, a tradicionális pezsgők is szárazak. Finom aromák és harmónia jellemző rájuk, aminek a túlzott édesség nem tenne jót. A stílusok elnevezését a franciáktól tanulta el a világ, ha tudjuk, pontosan mit jelentenek, ízlésünknek megfelelően választhatunk.

  • brut nature, vagy nyerspezsgő, 0-2 g/l – egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a legszikárabb stílus (Champagne-ban a „zero dosage” név is gyakori)
  • extra brut, 0-6 g/l – kifejezetten száraz, szikár stílus
  • brut, 0-12 g/l – világszerte a legelterjedtebb stílus a tradicionális pezsgők között, a minimális cukortartalom nagyon szép egyensúlyt ad a pezsgő élénk savaival, de a pezsgő hosszabb eltarthatóságában is szerepe van
  • extra dry, 12-17 g/l – kevésbé száraz, itthon különösen népszerű stílus
  • dry vagy sec, 17-32 g/l – a pezsgők között még ez is száraz kategória, de már határozottabb édesség érzettel
  • demi sec, 33-50 g/l – félszáraz pezsgő, inkább a tartályos kategóriában jellemző
  • doux, 50 g/l-től – édes pezsgő, szintén inkább a tartályos kategóriában elterjedt

Nem csak a buborék számít

„A pezsgő nem csak buborékokból áll, a terroir és szőlőfajta találkozása”, fogalmazta meg Christian Forget pincemester, aki Champagne után már a Somlói borvidéken - a Kreinbacher birtokon - is szinte otthon érzi magát. Itt a furmint mellett döntöttek, ahogy számos tokaji pincészet is, míg az Etyek-Budai régióban több szőlőfajta is bevált.

Az érlelési idő is jó iránytű a választáshoz, a hosszabb seprőn tartással összetettebb aromák jelennek meg, a tradicionális pezsgők legalább két év után mutatják legszebb formájukat.

Ha a pezsgőt 1,5 literes magnum palackban készítik, a második erjedés és érlelés során egészen más fejlődési utat jár be. Frissebb, ráadásul gazdagabb és finomabb habzású ital az eredmény. Ilyen például az év végére debütált Kreinbacher Prestige Brut 2011 Magnum.

Champagne csak Champagne-ból érkezhet, ha ezt látjuk a címkén, jó eséllyel egy igazán stílusos, elegáns pezsgő kerül majd a poharunkba. Az észak-franciaországi a régió nemcsak a pezsgőkészítés őshazája, de valóban a csúcsok csúcsa a pezsgők között. Klímája és talaja mellett a házasítás művészete tette őket világhírűvé; a házak a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával komponálják meg cuvée-iket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.