Hírek
2017. Július 11. 10:06, kedd |
Helyi
Forrás: hirado.hu
Amikor a minőségi fagyi visszanyal
Nem mind fagylalt, ami fagylaltnak készül!
A nyár elképzelhetetlen fagyi nélkül, szinte mindenki szereti. A fagylaltkészítés „felkent” szakértői azt mondják: ne a mennyiségre, hanem a minőségre ügyeljünk, hiszen a fagyik között is van rossz minőségű, esetleg egészségtelen. Hogy a jó fagylalt hogyan ismerszik meg? - tehetnénk fel a kérdést, amire a műsorban egy cukrászmester próbál választ adni azzal, hogy elmondja, hogyan is készülnek az ízletes hideg nyalánkságok egy szegedi cukrászdában, ahol akár 2 mázsányit is elnyalnak a vendégek egy igazán meleg nyári napon.
Miből készülhet a minőségi fagylalt? -hangzott el legfontosabb kérdésként a riportban, amire válaszul Gyuris László szegedi cukrász, a Virág Cukrászda vezetője a madártej-fagylalt elkészítésén keresztül bemutatta, hogy csupán természetes alapanyagok és adalékokat kell használni a hűsítő édesség elkészítéséhez. Így kiemelte, hogy a madártej-fagylalt akkor az igazi, ha abban vaníliarúd magvai adják az ízt, és szentjánoskenyér-mag lisztje az, ami stabilizálja a tejben meglévő vizet.
Kitért arra is, hogy számára megdöbbentő, hogy egyesek ezek a magvakat “rovarürüléknek” nézik.
Gyümölcsfagylaltok: passzírozás, és cukrozás
Elmondta: ahhoz, hogy igazi gyümölcsfagyit készítsenek, a teljes mennyiség 30, de akár 100 százalékában gyümölcsöt kell tartalmaznia a fagyinak. Hozzátette: ahhoz, hogy a passzírozott gyümölcsmassza formálható legyen, cukrot kell adagolni, ennek aránya a teljes mennyiség minimum 20 százalék kell hogy legyen – ezt ő fagylalt-egyensúlynak hívja.
A joghurtfagylaltnál is szempont szerinte, hogy ne tejből, hanem tényleg joghurtból készüljön.
Az albán fagylalt végét jelentheti a fagylalttörvény?
Tíz éve van a piacon, de az elmúlt években tört előre erősen az az albán eredetű fagylalt, amit Gyuris László rossz minőségűnek tart. Ugyanis – mint azt elsorolja – természetes helyett mesterséges ízfokozókkal és színezékekkel van tele, és maga s a növényi zsír tartalmuk is.
A készülő fagylalttörvénnyel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte hatósági fellépés kellene ahhoz, hogy visszaszorítsák ezt a rossz minőségű fagyit, mivel – utalva az albán fagyik nagy térfogatára – úgy tartja: az ember nem mennyiséget, hanem élményt akar, amikor fagyizni szeretne.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 14. 10:58, kedd | Helyi
A kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum nyerte az Év emlékhelye díjat
Átadták az Év emlékhelye díjat, amelyet 11 pályázó közül a Petőfi Emlékmúzeum nyert el.
2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi
Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát
A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.
2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi
Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület
Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi
Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok
Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.