Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Szeptember 09. 12:30, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Amikor a gyapjú a szívet is melengeti

Amikor a gyapjú a szívet is melengeti

Ki tudná ezt jobban bebizonyítani, mint városunk szülöttje Csille Márti nemezes iparművész, akinek „Pihenő tér” címmel szeptember 8-án megnyitott kiállításán megcsodálhatjuk a gyapjú új életre kelését.

1983 őszén az egyik első osztályból három ügyes leányka lépte át a szakkör küszöbét. A legkisebb volt a legnagyobb szájú. Volt vagy 30 kg vaságyastól – ahogy felénk szokták mondani – de a szeme az villogott. És mint később kiderült, a szája is. Ez volt hát az első találkozás Csille Mártival – emlékezett vissza az ünnepélyes megnyitón Rosta Ferenc alpolgármester a művésznőre.

Csille Márta minden kulturális eseményen, megmozduláson ha nem kezdeményező, akkor biztos résztvevő volt. Ők nyitották meg az irodalmi teaházat, ahol diákok és tanárok akkoriban nagyon jól érezték magukat. Már a szakkörben is saját útját járta. Visszatekintve semmit sem változott. Az a néhány eltelt esztendő, ami azóta rárakódott, szellemét megtörni nem tudta.

Rosta Ferenc múltat idéző szavait követően volt osztálytársai – Szabó Ildikó, Csernus Krisztina, Gulyásné Korbely Erika - mesélték el a művésznőhöz kapcsolódó legbensőségesebb tinédzser kori emlékeiket egy-egy könnycseppet elmorzsolva közben szemük sarkában. A régmúlt időkre visszanyúló kalandok és mulatságos szituációk felvillantása közben előkerültek féltve őrzött kincseik a tarisznyáikból, táskáikból, melyeket saját kezűleg készítettek anno Mártival közösen. A kedves emlékek között a múlhatatlan barátság jelképeként kerültek elő azok a képek, amelyeket a művésznő rajzolt egykoron és azóta is a megajándékozottak falán függenek az örök ifjúságot és bohóságot hordozván magukban.

A bensőséges hangulatú megnyitót Gulyás László vándormuzsikus szívet melengető muzsikája emelte pátoszivá. A méltató szavakat követően pedig a kiállítás szervezői libazsíros-kenyérrel, pogácsával, borral és üdítővel látták vendégül a megjelenteket és invitálták a tárlat csodálatos darabjainak megtekintésére.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 10:47, kedd | Helyi

Lakitelek - Felavatták Yunus Emre török költő szobrát

A török irodalom meghatározó, 13. században alkotó személyiségének állítottak emléket a Hungarikum Ligetben.

2024. Május 14. 07:54, kedd | Helyi

Úton átkelő teknősökre figyelmeztet a természetvédelmi egyesület

Az úton átkelő teknősök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Május 13. 14:32, hétfő | Helyi

Megérkeztek az iskolákba a gyerekek digitális fejlődését elősegítő laptopok

Folytatódik a 2022. tavaszán megkezdett tanulói notebook kiosztási program.

2024. Május 12. 19:07, vasárnap | Helyi

Egyházközségi majálisnak adott otthont a Parkerdő

Mint minden évben, idén is megrendezte majálisát az Ótemplom és a Szent István templom közössége május 11-én (szombaton).