Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 17. 14:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Allergiából asztma

Allergiából asztma

A pollenallergiások idén nem sokat pihenhettek, az enyhe tél miatt korán kezdődött a szezon.

A túlérzékeny beteg tüsszög, köhög, viszket a szeme, az orra. Az allergia jellege azonban változhat, előfordulhat, hogy az első évben csak a parlagfű okoz kellemetlen tüneteket, majd más fűfélék is – így a szezon egyre hosszabbra nyúlik.

Megesik, hogy a kezdeti szénanátha később asztmává is súlyosbodik, figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Az allergiás gyulladás ekkor már nem csupán az orr nyálkahártyáján jelenik meg, hanem a mélyebb légutakban is. Az asztma a légutak krónikus gyulladásával jár, nehézlégzés, köhögési roham, mellkasi szorító érzés kísérheti. A tüneteket nem csupán a pollenek és egyéb allergének súlyosbíthatják, hanem többek közt a dohányfüst, a légszennyezettség és a stressz is.
A főorvos azt ajánlja, hogy a betegek évről évre végeztessék el az allergiavizsgálatot, és kezdjék el szedni a megfelelő szereket – így megelőzhetik a tünetek súlyosbodását. A kutatások szerint az allergén immunterápia képes leginkább megállítani a tünetek romlását.

Címkék: allergia, Asztma, levegő, tüdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit