Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 17. 08:10, hétfő | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Állati kényeztetés - Virágzik a cukiipar

Állati kényeztetés - Virágzik a cukiipar

A KUTYÁK „humanizálódnak”, házi kedvenceink családtaggá válnak. A kutyabarát társadalmi kultúra egyben jövedelmező üzletág is.

A hoteleknek hamarosan inkább már azt kellene hirdetniük: kényeztetés nem csak kutyáknak. Virágzik a cukiipar Magyarországon is.

Drazsé, a csoki labrador igyekszik használni a budapesti Hollán Ernő utcai önkiszolgáló kutyatusolót. De máshol is működik Budapesten WASH&VAU szolgáltatás, és hamarosan vidéki városokban szintén nyílhatnak ilyen fürdetők, ahol a gazdi bármikor lemosdathatja négylábú kedvencét – akár éjszaka is

Felpörög a kutyakellékbiznisz, mindjárt itt a halloween, a töklámpások éjszakája. Kódoroghatnak a lelkek – ilyen a szellembál, az ijesztő maskarák felvonulása. Újabban a hazai szőrmók kedvenceknek sem kell kimaradniuk ebből: óriási a jelmezkínálat számukra. Beöltöztethetők akár csontváznak, hot dognak, töknek, háromfejű tacskónak, dinoszaurusznak. Még szerencse, hogy ők ezzel nincsenek tisztában.

A kutyagardrób mindenféle ruhával feltölthető. Online shopok hétköznapi és alkalmi szetteket ajánlanak esküvőre: vőfélykutyáknak szmokingot csokornyakkendővel, nyoszolyókutyusoknak rózsaszín csipkekosztümöt. Tízezrekért. Veszik is a gazdik. Mint ahogyan igen kelendő a gyöngyökkel kivarrt nyakörv vagy a szegecses és strasszos díszített hám is – majdnem húszezerért.

Lassan semmi meglepő nincs az ebdresszekben. Abban már inkább: itthon is nyílnak kutyamanikűrök, illetve -pedikűrök, ahol nem egyszerűen visszavágják a négylábú vendégek körmét, hanem ki is festik, és a gazda kérhet bármilyen mintát meg matricát is a karmokra.

A kutyadivat diktátorai nagy tempóban váltják a trendeket. Az idén a fülbevaló és a feltupírozott kutyakonty a menő. Amerikában manapság laza punkok lesznek az ebek: a kutyaszőrfestés a legújabb stíl. Tajvanon a szabályosság a gazdahóbort: nyíráskor gömb vagy kocka alakú fejfazont rendelnek a házi kedvenceknek.

– Efféle különcségekkel voltaképpen magát nyugtatja a gazda, hogy mindent megad a blökinek. A kutyának csakis fegyelemre, testmozgásra és törődésre van szüksége, nem arra, hogy természetellenesen rózsaszínűre változtassák – mondja Nyakas Gábor, akit csak úgy emlegetnek: „dog coach”. Huszonhat éve foglalkozik a kutya és gazdi kapcsolatának harmonizálásával. Nem mellesleg: részt vesz Cesar Millan, a „csodálatos kutyadoki” magyarországi programjának szervezésében is.

S a pszichológus miként diagnosztizálja a „dizájnkutyák” tulajdonosait?

– Az emberek többsége kötődik valakihez vagy valamihez, emberekhez, állatokhoz, tárgyakhoz. Vágyunk a közelségére, és veszteségként éljük meg, ha eltávolodik tőlünk. Ezért is dédelgetjük a kutyát. A szoros kapcsolat vele sem feltétlenül jelenti azt, hogy a gazdának nincsenek barátai, ismerősei. Ami viszont biztosan látszik a blöki babusgatásából: minderre jut pénze a tulajdonosnak – állítja Dúll Andrea környezetpszichológus.

Amerikában és Nyugat-Európában már luxus kutyaszállodák is nyíltak aromafürdőkkel és dog wellnesszel. Nálunk pedig egyre többen viszik táncba négylábú társukat: a dog dancing versenyeken kutya és gazdája bécsi keringőzhet a zsűri előtt. Ki lehet próbálni a „dogát” is, a kutyával közös jógázást, ami ugyancsak amerikai „találmány”: Suzi Teitelman jógaoktató ötlete a doggy yoga, s ma teltházas dogaórákat tart New Yorkban.

Ám az extrém helyzetekbe kényszerítésektől szenvedhetnek a kutyák.

– Az ember kikapcsolódik, amikor aromafürdőt vesz. A kutya nem igazán. Stresszt válthat ki belőle, s csak azért tolerálja, mert a gazda közelében lehet, akitől biztonságot remél – magyarázza Miklósi Ádám professzor, a kutyaviselkedés kutatója. Folytatja: az emberek – ha úgy tetszik – saját képükre próbálják formálni a kutyát, amire persze bizonyos mértékig alkalmas is. De a túlkényeztetéssel nem erősítik a jólétét, sőt ezzel éppen elveszik az időt a kutyának valóban fontos dolgoktól: a hatalmas sétáktól, a közös játékoktól. Márpedig neki erre van igénye, ettől válik igazán a társunkká, barátunkká.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok