Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. November 02. 20:00, vasárnap | Belföld
Forrás: - szerk. -

Állati bajok

Állati bajok

Rengeteg örömöt és szeretetet adnak, de bizony sokba is kerülnek. Pláne, hogy az állatorvosi díjak szabadáras kategóriába tartoznak, tehát nincs felső határuk.

Kérdezzünk előre!
Tudomásul kell vennünk: az állatorvosi szolgáltatásra már egy komplett üzletág épül. Ráadásul a gazdiknak kötelességük is ezt igénybe venni, hiszen vannak kezelések, amelyeknek muszáj alávetniük kedvencüket. Kölyökmacska és kutya esetén ilyenek a kezdeti védőoltások (darabja kb. 3000-6000 Ft), majd az évente egyszer kötelezően beadandó veszettség elleni védőoltás (3000-5000 Ft). Ha a kutyánkkal rendszeresen túrázunk a természetben, érdemes Lyme-kór ellen is beoltani (kb. 8000-12000,-Ft). Macska, kutya esetében pedig ott az ivartalanítás költsége (súlytól függően 15000-45000 Ft).
Tehát a legokosabban akkor döntünk, ha már az új kedvenc beszerzése előtt érdeklődünk az árakról!
A felelős állattartás ott kezdődik, hogy kiderítjük: meg tudjuk-e magunknak engedni? Hiszen egy kutya vagy egy cica akár 15 évig is elélhet, ezért jó lenne, ha minden gazda végiggondolná: ennyi időn át tudja-e vállalni a gondozás során felmerülő terheket. Ingyenes megoldás nincs, még a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar klinikáin is szolgáltatásként látják el az állatokat. Pont ezért kérdezzük rá az orvosnál, milyen árakkal számolhatunk majd. Egy nagyobb állat esetében akár többszörös árral is számolhatunk a kisebb kutyákhoz, macskákhoz képest. Az esetleges balesetekből, súlyosabb betegségek esetén felmerülő sebészeti, műtéti díjakból, hosszan tartó kórházi kezelésekből származó költségek a százezres nagyságrendet is elérhetik. Ráadásul, nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha fajta tiszta állatra vágyunk, a beszerzésen nem szabad spórolni. Csak megbízható forrásból vásároljunk, különben a megtakarított összeg többszörösét is kifizethetjük a sürgős kezelésekre.

Állattól függ az ár
A kutyák kezelése kerül a legtöbbe – az orvosi vizsgálat ára 4000-6000 Ft körül van. A macskákért átlagosan 20, a madarak, hüllők, kisebb rágcsálók esetén pedig akár 60 százalékkal fizethetünk kevesebbet.

Egyértelműen állatbarát nemzet vagyunk: a felmérések szerint a magyar háztartások kétharmadában van valamilyen háziállat – legtöbben (58%) kutya vagy macska. Mivel a gazdik igazi családtagként bánnak velük, esetleg megbetegedésük nem csak érzelmi, de anyagi gondot is okozhat – hiszen minden kezelési költséget vállalnának, hogy kedvencüket megmentsék. A kiadásokat megúszni nem lehet, de az abból adódó problémákat ki lehet védeni, ha felkészülünk ezekre a váratlan helyzetekre.

Biztosítást is lehet kötni
Sok gazdi nem tudja, akár kedvencét biztosíthatja is. Ez a megoldás ráadásul jelenthet anyagi segítséget is arra az esetre, ha az évenkénti kötelező állatorvosi látogatáson túl az állatot baleset éri vagy megbetegszik.
Többféle konstrukció mellett dönthetünk. Van olyan biztosító, ahol a lakásbiztosítás részét képezheti az állatokról való gondoskodás, de a legtöbb esetben külön biztosítást is lehet rájuk kötni. Igaz, utóbbi esetben bizonyos feltételeknek meg kell felelnie kedvencünknek. Eleve csak kutyára vagy macskára lehet kötni, és van, ahol az állat kora is számít – 6 hónapnál idősebbnek és 7 évesnél fiatalabbnak kell lennie. Az összeg biztosítónként, illetve csomagonként változik, de általában elmondható: napi 30 Ft körül még a legdrágább kezelések költsége is rendezhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott