Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Május 01. 09:23, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Államfői és miniszteri eskütétellel folytatódik a parlament ülésezése

Államfői és miniszteri eskütétellel folytatódik a parlament ülésezése

A paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter eskütételével kezdődik és a köztársasági elnöki tisztségben újraválasztott Áder János esküjével ér véget az Országgyűlés következő, ötnapos ülése.

Az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd Süli János teheti le esküjét a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterként. Orbán Viktor kormányfő április 10-én jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására. Áder János köztársasági elnök két héttel később nevezte ki Süli Jánost a posztra.

Ezt követően a képviselők két órában interpellálhatják a kormány tagjait, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel nekik. Az első ülésnap végén kezdődhet általános vita a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról szóló kormánypárti előterjesztésről, amely azt célozza, hogy a politikai tömörülések csak piaci áron vehessék igénybe a reklámhordozókat.

Szerdán határozathozatalokkal kezdődik az ülésnap, ekkor több nemzetközi szerződés kihirdetése mellett módosíthatják például az agrárkamarai törvényt is. A szavazások után a reklámadóról, az élelmiszerláncokról és a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatokról is általános vitát tartanak.

Csütörtökön a kormány aktuális egészségügyi és oktatási témájú indítványai mellett terítékre kerül a Magyar Honvédség további szerepvállalása az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben.

A képviselők pénteken több más előterjesztés mellett elmondhatják a véleményüket a választott bíráskodást és az ügyvédi tevékenységet szabályozó új törvényjavaslatokról is, amelyeket a kormány nyújtott be a Ház elé.

A parlament ülése májas 8-án, hétfőn ér véget. Az ilyenkor megszokott kérdések és azonnali kérdések után az államfőként újraválasztott Áder János teheti le hivatali esküjét. Az Országgyűlés március 13-án döntött arról, hogy Áder János lesz az államfő újabb öt évig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.