Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Augusztus 21. 06:55, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Államalapítónkra, Szent István királyra emlékeztünk

Államalapítónkra, Szent István királyra emlékeztünk

Csányi József polgármester ünnepi beszéddel emlékezett meg államalapításunkról és tisztelgett Szent István királyunk emléke előtt augusztus 20-án a Szent István templom előtti téren.

- Városunkban két emblematikus szobor van, amely a mindenkori félegyháziak életirányt mutat: Petőfi Sándor felemelt karjával cselekvésre ösztönöz, míg az itt lévő Szent István szobor leengedett kardjával megállásra, nyugalomra, békességre hív. Szent István királytól többek között megtanulhattuk azt is, hogy egyensúlyt tudott teremteni a megmaradásért vívott folyamatos harc és küzdelem, valamint a békés időszakok között, ami a gyarapodásához, a nyugalmas építkezéshez nélkülözhetetlen volt, és országunk megmaradt. Fennmaradt a vérzivatarok között több mint ezer éve már. Ha mostanság körülnézünk közelre és távolra, szinte mindenütt háborúskodást, a felszín alatt fortyogó, kirobbanni készülő agressziót érzékelünk. Ezért én úgy gondolom sokakkal együtt, hogy mostanában – úgy Európában, mint kis hazánkban – a békesség időszakának kellene teret nyernie az emberek, a népek között. Mindenféle szirén hangok ellenében nekünk a békesség mellett kell hitet tennünk!

Nekünk, magyaroknak van egy Szent Istvánunk, másoknak nincs. Szent István a mienk. Nemcsak Félegyházán, hanem mindenütt, ahol magyar ember él. Géza fejedelem, mint Vajkot emelte fel újszülött fiát, akiből lett István, aki koronát kapott, végül szentté avatták. Szent Istvánra államunk alapkövének lerakójaként, országunk megszervezőjeként kell emlékeznünk, olyan kivételes egyénisége, aki a magyar történelem legfényesebb alakjai köz tartozik. Ezt kell tovább adnunk gyermekeinknek. Ez a sors parancsa, melyet elődeink a szívünkbe, lelkünkbe írtak. Kötelességünk hát erre nevelni az utánunk jövő nemzedékeket is. Szent István uralkodásának időszaka az egyik olyan korszakunk, amely teljes fényében átragyog történelmünkön, mint egy csillag az idő ködfátyolán.

Nekünk, félegyháziak, a mai időkben a leeresztett kardú Szent Istvánról kell példát vennünk, aki most a nyugalmat a békességet állítja szembe a dübörgő nyugtalansággal. Mi, XXI. századi félegyháziak, elsősorban az egymás közti megértés, békesség és nyugalom érdekében tehetünk valamit mindennapjainkban. Az egymás közti kapcsolatokban egy mosolygós gesztussal, kicsi udvariassággal is megadhatunk egy nyugodt alaphangot, mert valamennyien látjuk, érezzük, hogy mindennapjainkat áthatja a békétlenség – mondta beszédében Csányi József polgármester, majd összefogást, békességet, szeretetteljes lelki épülést kívánt a városlakóknak Szent István ünnepén.

Az ünnepség zárásaként a templom melletti Szent István szobornál helyezték el tiszteletük koszorúit városvezetőink és az egyházközség képviselői.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)