Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2019. Március 20. 08:58, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Idén ősztől már nem a pontos idő, hanem a tényleges fényviszonyok határozzák meg Félegyházán, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás: amikor sötétedni kezd, a lámpák felgyúlnak.

Ezt az úgynevezett alkonykapcsolós megoldás teszi lehetővé, amire egy évvel ezelőtt kezdeményezte az átállást Csányi József polgármester, és mostanra minden feltétel adott a megvalósításhoz - adta hírül a Félegyházi Közlöny internetes hírportálja.

Mint azt Lénárt József önkormányzati főtanácsos elmondta, Félegyházán a 2000-es évek eleje óta közvilágítási naptár alapján kapcsolják a lámpákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város és a hozzá tartozó nyolc település alkotta hálózati rendszerben az áramszolgáltató – a magyar szabványnak megfelelően – 10 naponta módosítja a lámpák be- és kikapcsolásának időpontját.

Ezzel az eljárással azonban, különösen a késő őszi és a téli időszakban, jelentős lehet az eltérés az időjárási és fényviszonyok függvényében a sötétedés és a bekapcsolási idő között. Ezért kezdeményezte Csányi József polgármester a környező településeknél az alkonykapcsolós rendszerre való átállást, amire csak a hálózati rendszer összes tagjának hozzájárulása mellett van lehetőség.

A rendszer lényege, hogy Kiskunfélegyházán, a Csanyi úti alállomáson elhelyeznek egy alkonykapcsolót, ami a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően kapcsolja be és ki a közvilágítást. A megvalósítás felgyorsítása érdekében a kivitelezési költségeket Félegyháza magára vállalta.

Lénárt Józseftől megtudtuk, hogy a közelmúltban minden településtől beérkezett a hozzájáruló nyilatkozat, így Csányi József polgármester megkötötte a szerződést az áramszolgáltatóval, amely júliusra vállalta a rendszer kiépítését. Így az őszi sötétedések idejére már a fényviszonyoknak megfelelően kapcsol ki és be Félegyházán a közvilágítás.

Fotók: Bencsik László és Fantoly Márton

Címkék: alkonykapcsoló

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 13:49, csütörtök | Helyi

Történelmi könyv a boszorkányokról

Az ünnepi könyvhét programsorozat részeként mutatták be június 18-án Miklya Luzsányi Mónika félegyházi írónő Az ecsedi boszorkány című könyvét.

2019. Június 20. 13:43, csütörtök | Helyi

Lovasviadallal és ökörsütéssel avatják a Kiskun Emlékhelyet Szankon

Pénteken 15 órától kezdődik a kétnapos program.

2019. Június 20. 13:24, csütörtök | Helyi

Júliustól igényelhető az autóvásárlási támogatás

A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását

2019. Június 20. 11:43, csütörtök | Helyi

Parkmunkás munkakör

A Félegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. felvételt hirdet parkmunkás munkakörbe.