Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 08. 19:34, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Aki nincs beoltva, annak nem lesz szabad nyara

Aki nincs beoltva, annak nem lesz szabad nyara

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely elmondta, „a járvány továbbra is velünk van”, a koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.

Hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött. Közölte, néhány napon belül bárki megkaphatja az oltást. Ismertetése szerint most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége az AstraZeneca, a Sinopharm és Szputnyik V vakcinára.

Félretesznek 130 ezer vakcinát a 16 és 18 év közöttieknek
Kifejtette: azoknak, akik bizonyos oltásra várnak, azzal kell számolniuk, hogy ezen a héten kevés Moderna és Pfizer oltóanyag áll rendelkezésre, mivel a beérkező 330 ezer adagból 200 ezer a második oltás, míg 130 ezret félretesznek a 16 és 18 év közöttieknek.

Gulyás Gergely szerint jövő héttől átlagosan, hetente 120–180 ezer Pfizer és Moderna vakcina áll rendelkezésre, ebből 20–30 ezer Moderna, 130–140 ezer Pfizer lesz első oltásként beadható.

Kitért arra, hogy a regisztráltak mintegy 80 százalékát beoltották, egymilliónál kevesebb azok száma, akik még nem kapták meg az első oltást. A miniszter közölte, a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány harmadik hullámát megtörni.

Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be Magyarországon. 4,153 millió felett van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, azaz a 18 év feletti lakosság közel 53 százalékát beoltották – részletezte.

Hozzátette: ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat. Gulyás Gergely úgy látta, szabadságkérdésről van szó.

Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát – fogalmazott. Megjegyezte, a szabadság kétségkívül nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

Kitért arra, hogy azért tartott a kormány konzultációt, hogy meg tudja, mi a véleménye a polgároknak a járvány elleni védekezésről. Közölte, több mint félmillió állampolgár fejtette ki a véleményét, 65 százalékuk támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket.

Ezen alapul a magyar védekezési stratégia – összegzett. Beszélt az oltóanyagokat övező nemzetközi vitákról, amely alapján szerinte nagyon könnyű felismerni, hogy komoly üzleti érdekek állnak a sokszor szakmaiként feltüntetett vélemények mögött.

Elmondta, Magyarországon szigorú vizsgálat után engedélyezik az oltóanyagokat, mindenki biztos lehet abban, hogy bármelyik Magyarországon elérhető oltóanyag biztonságos és hatékony.

A miniszter az oltásellenesség két formáját különböztette meg: ha valaki az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, a magyar baloldal ebben élen jár szerinte, és ha valaki generálisan utasítja el az oltást. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz – összegzett.

Hangsúlyozta, ha valaki nincs beoltva, ki van téve a koronavírusnak, és annak brit mutánsa különösen veszélyes az egészségre, az emberi életre. A miniszter elmondta, múlt héttől ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Egy most megjelenő rendelet szerint ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik – tette hozzá.

Egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el
A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást – tette hozzá. Elmondta, azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják.

Gulyás Gergely közölte, a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

A jövő évi költségvetés célja a dinamikus gazdaság megalapozása
A miniszter közölte: a kormány benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést biztosítsoni. A javaslatban a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett – magyarázta.

A tárcavezető kiemelte: az idei év végére érhető el az a szint, ahol a gazdaság a koronavírus-járvány kitörésekor volt, és szeretnék, ha 2022-ben folytatódna a növekedés.

Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó, konzervatív gazdaságpolitikája bevált, és érdemben tudták csökkenteni korábban az államadósságot – vélekedett.

Elmondta: kiemelt figyelem jut a családok támogatására, folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, a munkáltatói adóterhek tovább csökkennek, támogatják a beruházásokat és jut munkahelyteremtésre is. 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre – tette hozzá.

Közölte: várhatóan a visszatérés a normalitáshoz a járvány elmúltával a gazdaság területén is gyorsan megtörténik, és folytatódhat az a sikeres időszak, amely a magyar gazdaságot jellemezte a járvány előtt.

Hangsúlyozta: az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. Jövőre 769 milliárd forinttal több jut jövőre az egészségügyre, így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások – mutatott rá.

Az önkormányzatok támogatásáról is döntöttek
Gulyás Gergely kitért rá: az önkormányzatok támogatásáról is döntöttek, mert miután jelentős adócsökkentést hajtottak végre a kis- és középvállalkozóknál, az önkormányzatoknál ez kiesést jelentett. A kormány arányos és méltányos módon összesen 23 milliárd forint támogatást ad, ebből 1,7 milliárd forinttal bölcsődék, oktatási és kulturális intézmények megújulásához, megépítéséhez járul hozzá – mondta.

Kifejtette: nincs politikai motivációja a döntésnek, és a bevételek, az önkormányzati költségvetési helyzet és a megtakarítás mértéke alapján három kategóriát határoztak meg.

A leggazdagabb településeknek fejlesztési támogatást igen, működési támogatást viszont nem adnak. A második kategóriában a kieső iparűzési adóbevétel 75 százalékát megtérítik, a harmadik kategóriában – a legszegényebb településeknél – ez az arány 100 százalék – magyarázta.

A miniszter köszönetet mondott az önkormányzatoknak a járvány elleni védekezésben való részvételért, és azt mondta, a gazdasági növekedésből a települések is jelentősen profitálnak majd.

Az ellenzék bizalmatlanságot kelt
A tárcavezető a járvánnyal kapcsolatos kérdésekre válaszolva beszélt arról: továbbra is az Országgyűlés előtt van az a baloldali pártok által benyújtott határozati javaslat, amely a rendelkezésre álló adatok szerint a leghatékonyabb Szputnyik V és a szintén kiválóan teljesítő Sinopharm oltásokat betiltaná. A miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy a baloldal nem az oltás felvételére biztat, hanem bizalmatlanságot kelt.

Szerinte a baloldal vagy önös érdeket próbál szolgálni vagy olyan üzleti érdekeket, amelyeket nap mint nap látni a különböző médiumokban megjelenő cikkekben is.

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy tervezik-e harmadik oltás beadását a Sinopharm esetében, illetve kié a felelősség, ha ez az oltás idősek számára mégsem nyújt megfelelő védelmet.

A tárcavezető közölte: a kérdésben megfogalmazott állítás minden alapot nélkülöz, a Semmelweis Egyetem vizsgálata szerint a Sinopharm vakcinák beadása után kialakuló ellenanyagszint mértéke akár több százszorosa is lehet annak, ami egy átfertőzöttséggel megszerezhető, ezért a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére.

Leszögezte: nincs érdemi különbség a vakcinák között, a második oltás után a megbetegedettek aránya rendkívül alacsony, a védettség pedig magas, ezért nincs értelme a bizalmatlanságot kelteni bizonyos oltásokkal szemben.

A fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken
Arról, hogy van-e összefüggés a lazítások és aközött, hogy Budapesten nőni kezdett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának jelenléte, a miniszter azt mondta: a fertőzöttség mértéke az országban jelentősen csökken, a budapesti kerületek többségében is, és csak a budai kerületekben van szerény növekedés, illetve Debrecenben és Szolnokon.

Jelezte: egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne. Arra a kérdésre, hogy a 28 ezer áldozat fényében sikeresnek tartják-e a járvány elleni védekezést, Gulyás Gergely úgy válaszolt: a tavalyi adatok szerint Magyarország a többlethalálozásokat tekintve uniós összehasonlításban a középmezőnyben van, és valószínűleg ez igén is így lesz.

A tárcavezető szerint a politikai vitákat azért kerülik ezen a téren, mert a kormány szerint nem helyes az orvosok és ápolók rendkívüli munkáját kritizálni, illetve nem etikus ez emberek halálából politikai kampányt csinálni. Beszámolt arról, hogy májusban dönt a kormány arról, hogy megtarthatók-e a nyári táborok.

Kitért arra is: a járvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még, de ha olyan mutáns nem lesz, amely ellen semmilyen oltóanyag nem ad védelmet, akkor nyárra visszatérhet a szabad élet.

Kiemelte azt is, megkezdődött a visszatérés az egészségügy normális működéséhez, a szűrővizsgálatok már folyamatban vannak. A tervek szerint

4,5 millió beoltottnál kerülhet sor elektív műtétekre, 5 milliónál pedig a rehabilitáció is újraindulhat, valamint feloldhatják a látogatási tilalmat.

A védettségi igazolványokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar állam annak tud igazolványt adni, aki Magyarországon kapta meg az oltást, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy sem.

Közölte azt is: az oltások elfogadásáról minden országgal tárgyalnak, ahol van hajlandóság a kétoldalú megállapodás megkötésére, és remélhetőleg az összes környező országgal lesz ilyen megállapodás.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy Szerbiához hasonlóan pénzt adjon a beoltottaknak, a miniszter azt mondta: jutalomfizetés nem szükséges, inkább annak a tudatosítása fontos, hogy az oltás valóban életet ment, illetve, hogy járnak vele többletjogosítványok a védettségi igazolvány által.

Beszámolt: dolgoznak azon, hogy tajszám nélkül ne csak regisztrálni lehessen az oltásra, hanem időpontot is lehessen foglalni. Jelezte: az időpontfoglaló rendszer gyengénlátó verziójával kapcsolatos problémákat továbbította a Belügyminisztériumnak.

Kérdésre kitért arra is: a Fidesz-frakció tagjai maximálisan felelősségteljes magatartást tanúsítanak, és Becsó Zsoltnak nem volt semmilyen információja a szavazás idején a pozitivitásáról, a szavazás után egy-két nappal tudta meg a koronavírustesztje eredményét, és ezt akkor jelezte is.

Türelmet és a megértést kért Gulyás Gergely azoktól, akik nem vagy nem időben kapták meg az igazolásukat
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a kormányhivatalok soron kívül kezelik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos észrevételeket, így reményei szerint egy-két héten belül minden ilyen ügyet megoldanak. Türelmet és a megértést kért azoktól, akik nem vagy nem időben kapták meg az igazolásukat.

Kitért arra is: a kormány dönteni fog arról az előterjesztésről, hogy a védettségi igazolvány érvényességét veszti, ha valaki a 2. oltást nem adatja be magának. Beszámolt: rendőrségi nyomozás folyik az elektronikus regisztrációs rendszer elleni, múlt pénteki terheléses támadás ügyében.

(Nyitófotó illusztráció / forrás: divany.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.

2024. Április 16. 16:36, kedd | Helyi

Összeütközött két gépkocsi az 5-ös főúton

Kiskunfélegyháza határában akadályozza a forgalmat a baleset.

2024. Április 16. 12:38, kedd | Helyi

Nemzetközi zongoraversenyen bizonyítottak

Elek Janka és Elek János négykezes formációját Kiemelt Arany fokozattal díjazták.

2024. Április 16. 09:26, kedd | Helyi

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.