Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. December 16. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Ajándékozás szerződéssel?

Ajándékozás szerződéssel?

Nagy értékű ingatlan, autó a szalonból, drága ékszerek, műkincsek vagy akár csak egy jobb házi mozi rendszer esetén is érdemes ajándékozási szerződést kötni.

De milyen értékhatár felett kell vagy érdemes és hogyan kell kinéznie egy hiteles ajándékozási szerződésnek? Ennek járt utána a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

Bármilyen olyan esetben, amikor a családban egy jelentősebb összeg ajándékozására kerül sor, feltétlenül javasolt, hogy azt okiratba foglalják, házastársak között pedig kötelező – mondta dr. Goda Tamás ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Mint mondta, a későbbi bizonyíthatóság szempontjából, illetve egyéb okok miatt is követelmény a szerződés.

A közjegyző feladata, hogy a jövőre nézve biztosítsa a jogviszonyokat, és bizonyos dolgokat számonkérhetővé tegyen – mondta dr. Parti Tamás, Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Úgy fogalmazott: a közokiratnak kiemelt bizonyító ereje van.

Kevesen tudják, hogy az ajándékozásnak kihatása van bizonyos öröklési viszonyokra. Például a kötelesrész (az örökhagyó legközelebbi rokonainak, illetve feleségének járó minimum részesedése az örökhagyó vagyonának terhére – a szerk.) alapjának a kiszámításánál nem mindegy, hogy az örökösök között ki és milyen határidőn belül kapott ajándékokat – húzta alá.

Házastársak között egy vagyonjogi megállapodás átgondolásánál fontos, mi minősül külön vagyonnak, és amit ajándékba kaptak, mindketten kapták-e, vagy csak egyikük – fűzte hozzá dr. Parti Tamás.

Vissza lehet kérni az ajándékot

dr. Goda Tamás elmondta: a létfenntartás veszélyeztetettsége, súlyos jogsértés elkövetése esetén lehet visszakérni az ajándékot, valamint – és ez a leggyakoribb – akkor is, ha az a feltevés meghiúsult, ami miatt az ajándékozás történt.

„Ez akkor szokott lenni, ha például az após a vejének ad valamilyen vagyont, abban a feltevésben, hogy hosszú és boldog házasságban fognak élni” – fogalmazott.

Akkor is visszaszerezhető az ajándék, ha nincs róla papír, ám ebben az esetben az esélyünk csupán 2 százalék – húzta alá a szakember.

dr. Parti Tamás arról is beszélt, hogy karácsonyi ajándék esetében a személyt illető illetékmentességre érdemes hivatkozni; az egyenes ági rokonok és a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes. A testvérek közötti ajándékozás azonban már nem az, és ha ingósságról van szó, az pedig csak 150 ezer forintig illetékmentes.

Ha hagyatéki eljárásban ajándékoznak egymásnak az örökösök, fontos tudniuk, hogy ha vannak hagyatéki tartozások, akkor az ajándékozó a tartozásokért felelni fog – hívta fel a figyelmet a szakember.

A műsorban arról is szó esett, hogy készpénzutalásnál a jogcímet kell feltüntetni.

Mi legyen a szerződésben?

A szerződés lényeges eleme, hogy ellenérték nélkül szerez valaki vagyont. A papíron a felek státuszát tüntetik fel, illetve azt, hogy mi az ajándék tárgya és milyen feltételekkel kapja az ajándékozott, illetve az ajándéktárgy jellemzőit is a szövegbe foglalják.

Ha valamilyen feltevés indította az ajándékozásra az ajándékozót, célszerű utalni rá. Tisztázni kell továbbá, hogy ajándékozáskor veszélyezteti-e az ajándékozó létfeltételeit az ajándékozás – hangzott el a műsorban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA