Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Március 12. 07:55, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Ahogyan Petőfi Apostola emlékezik

Ahogyan Petőfi Apostola emlékezik

Március 10-én „Fényesebb a láncnál a kard,…” címmel Juhász István tanár tartott előadást a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A 90-es évek elejétől Juhász István tanár, városunk díszpolgárának kezdeményezésére tartanak megemlékezést nemzeti ünnepünk tiszteletére a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a 48-as forradalom és szabadságharc egy-egy eseményének és jeles személyiségének.

„A mi Petőfi Sándorunk, ez az örökifjú angyal, akinek szíve tele volt napfényes mosollyal és haragos viharral, tele volt a szabadság édes mámorával és hittel, hogy míg az ember boldog nem volt, addig meg nem halhat, hittel, hogy egyszer majd a szellem napvilága ragyog minden ház ablakán, hittel, hogy majd egyszer győzni fognak a jók és ezután kezdődik az élet, az örök üdvesség, s érette a mennybe röpülnünk nem lesz szükség, mert a menny fog a földre leszállni” – emlékezett vissza az előadó az egyik legnagyobb magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbbalakjára.

Az előadásból részletesen megismerhették a jelenlévők Petőfi Sándor életének momentumait és jellemének főbb vonásait, mindazokat a tulajdonságokat, melyek méltán tették a 48-as forradalom vezéregyéniségévé.

A megemlékezés színvonalát mi sem emelhette volna jobban, mint a Palestrina Kamarakórus magával ragadó előadása. A kórus 2009-ben alakult a kiskunfélegyházi Szent István Templom égisze alatt, Szatmári Imre kántor-karnagy és zenetanár vezetésével.

A jeles ünnep alkalmából az előadás nyitányaként Petőfi versét zenésítette meg Szatmári Imre karnagy:

Háromszínű magyar zászló, dicső jel!
Védelmezünk megfeszített erővel,
Kiemeltük a porból szent szárnyadat,
Röpülj előttünk a magas ég alatt!

Az esemény végén szintén a kórus énekelt, melynek zárásaként az előadó Juhász István az ősbemutató emlékére színezüst emlékérmet ajándékozott a karnagynak, a kórus hölgy tagjait pedig virágcsokorral köszöntötte Nőnap alkalmából.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok