Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 23. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Agyrázkódás: a tünetek elmúltával is érezteti hatását

Az agyrázkódás okozta agyi rendellenességek tovább éreztetik hatásukat, mint a látható, érezhető tünetek. Az új tanulmány keretében 50 agyrázkódáson átesett résztvevő diffúziós tenzor agyi képalkotó vizsgálatát végezték el, majd hasonlították össze az eredményeket a kontrollcsoport tagjaival - írja a Fox News.

A résztvevőket emellett a memóriát és a gondolkodási képességet mérő tesztek alá vetették, valamint megnézték szorongásra és depresszióra való hajlamukat is. A kezdeti vizsgálatok (két héttel az agyrázkódást követően) azt mutatták, hogy az agyrázkódáson átesettek gyakori fejfájásról, szédülésről számoltak be és produkáltak depressziós és/vagy szorongásos tüneteket.

Az agyi képalkotó vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a páciensek szürkeállományában tovább voltak jelen különböző rendellenességek, mint ameddig a tünetek jelentkeztek.

Négy hónappal az agyrázkódást követően már 27 százalékkal csökkentek a fizikális tünetek, mindazonáltal a képalkotó vizsgálat továbbra is kimutatta a szürkeállományban felfedezett agyi rendellenességeket.

Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a felépülés tovább tart még azt követően is, hogy a fizikai tünetek már nem jelentkeznek. Ezért alaposan át kell gondolni mindenféle fizikai tevékenység, sport végzését, ami megerőltető lehet agyrázkódást követően.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár