Városlista
2019. november 18, hétfő - Jenő

Hírek

2019. November 07. 16:01, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Agykárosodást okozhatnak az okoskészülékek a gyermekeknél

Agykárosodást okozhatnak az okoskészülékek a gyermekeknél

Azok a gyermekek, akik órákat töltöttek a képernyő előtt, „strukturális agykárosodást” szenvedhetnek.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a táblagépek, az okostelefonok és a tévék túlzott használata romboló hatással lehet a gyermekek agyára, negatívan befolyásolja a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeiket.

Egy új kutatás szerint a képernyő előtt töltött idő károsíthatja a hat éven aluli gyermekek agyát, akik így küszködhetnek a nyelvtanulással és az írástanulással – írja a The Mirror.

A tabletek, okostelefonok és televíziók negatívan befolyásolják a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeket, valamint a tárgyfelismerő, végrehajtó és viselkedési folyamatokra is hatással vannak.

Az agy fehérállományát mérték fel

A tanulmány vezető szerzője, John Hutton elmondta: A képernyőalapú médiahasználat elterjedt és egyre növekszik a fiatalkorúaknál az otthoni, gyermekgondozási és iskolai környezetben.

„Az eredmények rámutatnak arra, hogy meg kell értenünk a képernyők agyra gyakorolt hatásait – különösen a korai gyermekkorban, a dinamikus agyi fejlődés szakaszában –, hogy a szolgáltatók, a politikai döntéshozók és a szülők egészséges határokat állapíthassanak meg” – tette hozzá.

Hutton csapata a diffúziós tensor képalkotásnak (DTI) nevezett technikát alkalmazta az agy fehérállományának felmérésére hat éven aluli fiúknál és lányoknál. A 47 egészséges résztvevőn először elvégezték a szokásos kognitív teszteket. A képernyő előtt töltött időt a szülők által kitöltött 15 pontos kérdőív segítségével mérték.

Azok, akik a legtöbb időt töltötték elektronikus eszközök használatával vagy tévénézéssel, sokkal kevésbé tudták szóban kifejezni magukat, valamint a nekik mutatott képeken sem voltak képesek gyorsan megnevezni a tárgyakat – ami a lassú idegrendszeri feldolgozási képességre utal –, és az íráskészségük is rosszabb volt.

Hutton szerint a kutatásban résztvevők között tízből hat gyermeknek volt saját okostelefonja vagy táblagépe, az alanyok 41 százalékának pedig saját televíziója vagy hordozható készüléke volt a hálószobájában.

A sok képernyő előtt töltött időtől kevesebb lesz a fehérállomány

„Tudomásunk szerint ez a tanulmány elsőként írja le az óvodáskorú gyermekek képernyőalapú médiahasználatának strukturális neurobiológiai kapcsolatát” – fejtette ki a Hutton.

A tanulmány azt találta, hogy azoknál az óvodáskorú gyermekeknél, akik számítógépes játékokkal és egyéb digitális kijelzőhöz köthető tevékenységekkel töltik a szabadidejüket, kevesebb az agy fehérállományszintje, ami fontos szerepet tölt be az idegsejtek közötti kommunikációban. Ez rontja az agyi szervezettséget és a mielin képződését.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 16. 17:04, szombat | Helyi

Külföldről vásárolsz online?

Új áfaszabályok lesznek!

2019. November 16. 09:59, szombat | Helyi

Szakmai nappal indult az 5 éves ciklus

A régi hagyományok szerint tartotta az új választási ciklus első polgármesteri fórumát november 14-15-én a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a kecskeméti Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpontban.

2019. November 16. 09:57, szombat | Helyi

Megmérettettek a megyei borok

Olyan érdeklődés fogadta, hogy egy tűt sem lehetett leejteni a kecskeméti Sheraton Hotel konferenciatermében, mely a tavalyi évhez hasonlóan idén is helyszínt biztosított a II. Bács-Kiskun Megyei Bormustrának.

2019. November 16. 09:53, szombat | Helyi

Hat tipp a ráncok ellen

Késleltetett öregedés