Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agyi kapcsolódási hiba okozhatja a diszlexiát

Agyi kapcsolódási hiba okozhatja a diszlexiát

Egy új elmélet szerint a diszlexiát az agy hallás és beszédközpontja közötti kapcsolódási hiba okozhatja - írja a Scientific American. A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos részképességzavar. Fő tünete az olvasási képesség elmaradottsága az életkor, iskolázottság és intelligencia alapján elvárható szinttől.

A szakemberek a diszlexia eredetét régóta a szavak hibás azonosításában, az írott szimbólumok nem megfelelő értelmezésében keresik. Bart Boets, a belgiumi Louvaini Katolikus Egyetem klinikai pszichológusának vezetésével a kutatók agyi képalkotó vizsgálatok elemzése során azt találták, hogy teljesen ép volt a fonetikus reprezentációjuk a felnőtt, diszlexiában szenvedő pácienseknek, csak éppen kapcsolódási hiba miatt nehezebben volt elérhető ez a terület, mint a kontrollcsoport résztvevőinél.

A vizsgálat során a résztvevők különböző, de nagyon hasonló hangokat hallottak, s fel kellett ismerniük a különbséget. Meglepetésükre azt látták, hogy a diszlexiások válaszai és az idegsejti reakciójuk intenzitása hasonló volt a kontrollcsoportéhoz. Amiben különbség volt, az a reakció idő: a betegséggel diagnosztizáltak fele olyan lassan válaszoltak, mint egészséges kortársaik.

Emellett a képek elemzése során felfedezték, hogy a diszlexiásoknak csökkentet a szerkezeti integritásuk az agy azon területén, amely a beszéd feldolgozásáért felelős, vagyis az új kutatás a hallás és a beszédközpont közötti kommunikáció hibájában véli felfedezni a betegség eredetét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár