Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 03. 10:00, kedd | Életmód
Forrás: hazipatika.com

Agydaganatot okozhatnak a fogamzásgátlók?

Agydaganatot okozhatnak a fogamzásgátlók?

A fogamzásgátló tablettákban levő női nemi hormonok megnövelhetik bizonyos agydaganatok kialakulásának a valószínűségét - derült ki nemrégiben egy kutatásból.

A fogamzásgátló tablettákban levő női nemi hormonok megnövelhetik bizonyos agydaganatok kialakulásának a valószínűségét - derült ki nemrégiben egy kutatásból.

Ha valaki öt éven át vagy annál is több ideig szed fogamzásgátló tablettát, megduplázódhat annak az esélye, hogy bizonyos agydaganatokban megbetegedjen - bizonyítja egy újabb vizsgálat, amiről a The Telegraph számolt be. Elsősorban a progesztogén tartalmú tabletták növelték meg egy ritkán előforduló agydaganat, a glióma kialakulását. A glióma 100 ezer emberből körülbelül 5-öt érint. A kutatásban több mint 300 gliómás nő a fogamzásgátlási módszereit vizsgálták meg, és ezt hasonlították össze egy kontrollcsoporttal.

A női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátló tabletták az egyik leggyakoribb típusát képviselik a terhességmegelőző módszereknek. Ezeket a gyógyszereket széles körben használják a nők világszerte. A tabletták működése azon alapul, hogy bekapcsolják a szervezet természetes fogamzásgátló mechanizmusait; ezek akadályozzák meg, hogy a terhes nők újra megfoganjanak a magzat kihordása közben.

A glióma és általában az agytumorok kiváltó okairól igen keveset tudnak az orvosok. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy ezeknek a daganatoknak a kialakulása összefüggésben áll a női nemi hormonokkal. David Gaist és csapata ezt az összefüggést kutatta: 317 olyan nőt vizsgáltak, akiket 2000 és 2009 között gliómával diagnosztizáltak. Kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik csak progesztogén tartalmú tablettával védekeztek, 2,4-szer valószínűbb a glióma kialakulása, mint a kontrollcsoportba tartozó nőknél. Más hormonális fogamzásgátlókat használó nőknél a rizikó szintén emelkedett, de nem olyan mértékben, mint a progesztogén alapú tabletták esetében.

A kutatók szerint a vizsgálat eredménye fontos abból a szempontból, hogy tisztában legyünk bizonyos fogamzásgátló szerek lehetséges rizikófaktoraival. Ugyanakkor azt is kiemelték, hogy a glióma igen ritka betegségnek számít így is: évente 100 ezerből 5 betegszik meg az agydaganatnak ebben a fajtájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.