Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 07. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adventi lázban ég Európa

Adventi lázban ég Európa

Az első karácsonyi vásárokat még a középkorban rendezték meg, mára pedig fontos turisztikai programokká váltak. Bár a hagyomány a német nyelvterületről indult, mára szinte minden nagyobb európai városban vannak adventi vásárok. A Metropol összegyűjtötte a legszebbeket és a legérdekesebbeket, köztük Bécs, Prága, Manchester, Nürnberg, Drezda és Brüsszel.

Bécs, Rathausplatz

Az osztrák főváros kedvelt célpont a magyar utazóknak az adventi időszakban, a MÁV idén is indít élményvonatot ide. A bécsi vásárok ráadásul a világ egyik legrégebbi ünnepi kipakolásai között vannak, idén pedig november 15-től karácsony napjáig tartanak nyitva.

A legismertebb talán a Városháza előtt található vásár, de érdemes megnézni a Maria-Theresien Platzon található karácsonyi falut, a schönbrunni kastély díszudvarát, vagy a hagyományos bécsi vásárt, vagyis az Altwiener Christkindlmarktot is a Freyung téren.

Prága, Staroměstské náměstí

A cseh fővárosban az adventi időszakban több karácsonyi vásárt is rendeznek, ezek közül a legnagyobb és a legnépszerűbb a régi városközpontban található kirakodás. Itt a látogatók hagyományos cseh karácsonyi süteményeket, kolbászokat kóstolhatnak, de természetesen forralt bort is árulnak.

Prágában járva azonban még advent idején is vétek kihagyni a kiváló cseh söröket. Délután öt órakor szokták felkapcsolni a téren felállított karácsonyfa fényeit, és vannak koncertek, performanszok is, a vásárokat november 30. és január 6. között lehet látogatni.

Manchester, Albert Square

Az Egyesült Királyság legjobb karácsonyi vásáraként tartják számon a manchesteri Albert Square-en rendezett vásárt, amely november 15. és december 22. között látogatható.

Itt a kézzel készített egyedi ajándékok és ékszerek mellett megtalálhatók a különböző ünnepi ételek és italok, mint a gyömbéres kenyér, a puncs, illetve a forralt bor. A vásár legjellemzőbb eleme az óriási Télapó, amelyet égőkből állítanak össze.

Nürnberg

A november 29. és december 24. között látogatható vásárt tartják nemcsak Németország, de a világ egyik legszebbjének. Az eseménynek ráadásul óriási hagyományai vannak Nürnbergben, hiszen az első vásárt még 1628-ban rendezték meg.

Különleges nürnbergi hagyomány a Christkind-választás: ezt a címet mindig egy szőke, hullámos hajú, 16 és 19 év közötti lány nyeri el két évre, aki erre az időszakra a vásár nagykövete lesz.

Drezda, Striezelmarkt

Ez minden karácsonyi vásárok őse, vélhetően itt rendeztek elsőként ilyen eseményt, és a karácsonyi várakozás szokása is innen ered. Az idén – november 28. és december 24. között – 579. alkalommal megrendezett Striezelmarkt a nevét egy kalácsszerű süteményről kapta. A standokon megtalálhatók a környék jellegzetes iparművészeti remekei is. A vásár jellegzetessége a tizennégy méter magas karácsonyi piramis is.

Brüsszel, Place Saint-Catherine

Európa fővárosában több utcában, közel két kilométer hosszan alakítják ki a karácsonyi vásárt, melyet a város klasszikus faragott homlokzatú épületei vesznek körül. A standokon hagyományos kézműves termékeket kínálnak november 29. és január 5. között, de a vásárnak a különlegessége a gasztronómiában rejlik, és kialakítanak egy jégpályát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.