Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2018. December 03. 07:22, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Advent idején a szeretet cselekedeteire kell koncentrálni

Advent idején a szeretet cselekedeteire kell koncentrálni

Advent első vasárnapjával megkezdődött a felkészülés a karácsonyra, a koszorún meggyújthattuk az első gyertyát.

A karácsonyig tartó négyhetes örömteli várakozás, ráhangolódás az ünnepre, középpontjában a böjt, a bűnbánat és a szeretetvezérelt cselekedetek állnak. Erdő Péter bíboros szerint éber várakozásban kell élnünk advent idején.

A karácsonyra való várakozás nem más, mint a Jézus Krisztussal való találkozás várakozása – mondta el Erdő Péter bíboros az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: karácsonykor megünnepeljük Jézus Krisztus születésének napját, ugyanakkor várjuk a vele való találkozást a kegyelmi élet síkján, vagyis a szentségekben.

Mint mondta, ha ilyen várakozásban élünk, akkor – ahogy azt az evangélium is írja – Jézus a virrasztásra szólít fel. Nem egyszerűen, türelmesen és passzív módon várakozunk, hanem tartalmasan, hiszen ébernek kell lenni – fogalmazott a bíboros.

Éber várakozás

Erdő Péter elmondta, éberen várakozni úgy lehet, hogy észrevesszük Jézus Krisztust a másik emberben. Úgy fogalmazott, a szeretet cselekedetinek különösen nagy szezonja van ilyenkor. Hozzátette, az imádságban megjelenik Jézus.

Emlékeztetett: az adventi koszorú négy gyertyája is arra figyelmezteti a hívő, vallásos keresztényeket, hogy ilyenkor összejövünk, imádkozunk, roráté szentmisén veszünk részt, még akkor is, ha az nehezünkre esik. Mint mondta, advent időszakában valami olyat tehetünk, ami egyébként nehezünkre esik, annak a kedvéért, akivel találkozni szeretnénk.

A személyes szeretet a legnagyobb ajándék

Karácsonyhoz közeledve egyre többször hangzik el a bibliai idézet: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte…”. A műsorban felvetődött a kérdés, mi az az áldozat, amit az ember adhat a másikért úgy, hogy azzal ne kevesebb, hanem több legyen?

A bíboros erre válaszul azt mondta, ez nem más, mint maga a szeretet. Nem puszta anyagi javakról van szó, hiszen ha csak abban mérjük például a karácsonyi ajándékot is, akkor az igen lelketlen dolog lesz, és nem tudunk neki igazán örülni. Erdő Péter hangsúlyozta, a személyes szeretet az, amire az embereknek leginkább szüksége van. Ez az az ajándék, amivel nem csak a megajándékozott fél, de mi magunk is gazdagabbak leszünk.

Ezért fontos, hogy karácsony idején látogassuk meg rokonainkat, az idős embereket, akik betegek, vagy akár börtönben vannak. Ilyenkor érdemes külön figyelmet fordítsunk a találkozásokra – mondta el a bíboros.

Pótolhatatlan ajándék a szeretet?

Az együtt készülés, az együtt örülés és játszás lehet az egyik megoldása annak, hogy az elmaradt szeretetet ne a tárgyi ajándékkal pótoljuk – fogalmazott. Mint mondta, nem véletlen, hogy nem pusztán egy feldíszített fát állunk körül és nézzük, milyen ajándékok vannak alatta, hanem hívő családoknál a karácsonyfa alatt ott áll a betlehem is.

Hangsúlyozta: a karácsony egy közösségi alkalom, nem csupán az ajándéktárgyak birtokba vételéről szól.

Másokon segíteni minden nap lehet

Az adventi előkészület során a böjtölés és bűnbánat mellett tettekben megnyilvánuló jócselekedetekkel is készülünk az ünnepre. Ebben az időszakban még inkább figyelünk a körülöttünk élő elesettekre.

Erdő Péter szerint az ember olyan, hogy térben és időben él, érzelmei ünnepnapok, gyászidőszak és bűnbánati napok köré rendeződnek. Úgy fogalmazott, szezonja van a másokon való segítésnek, ugyanakkor fontos, hogy legyenek olyan szokások és intézmények, amelyek a rászorultak segítését állandóan vállalják.

Amennyiben valaki ráérez arra, milyen jó segíteni és adni, akkor ezt az év minden napján megvalósítja – tette hozzá Erdő Péter.

Címkék: advent, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 09:19, szombat | Helyi

Az elmúlt négy évben nőtt a fehérgólyák száma Magyarországon

Mintegy tíz százalékkal növekedett a fehérgólyák száma Magyarországon egy 2023-ban végzett felmérés szerint.

2024. Március 01. 17:18, péntek | Helyi

Ingyenes lakossági LED-csereprogram indul Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata a CYEB IT Megoldások Kft-vel közösen ingyenes lakossági LED-csereprogramot indít városunkban, amelyre a napelemeseken kívül bárki jelentkezhet!

2024. Február 29. 14:57, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.